tisdag 16 april 2024

inloggad som

Ägarna lägger ner Rosengård Invest – säljer ut innehaven

Efter sju år och över 40 investerade miljoner väljer ägarna E.on, Swedbank, Trelleborg och Folksam att lägga ner Rosengård Invest. Det närmaste året ska samtliga innehav säljas ut, däribland andelar i de omskrivna Malmöbolagen Beepsend och Orbital Systems.

Rosengård Invest grundades 2009 med idén att investera i entreprenörer med utländsk bakgrund. Initiativet kom från Malmöföretagarna Greg Dingizian och Ljubo Mrnjavac, själva utlandsfödda entreprenörer. Som finansiärer fick de med sig E.on, Trelleborg och Swedbank. Några år senare gick även Folksam in som 25-procentig delägare.

Av de åtta gjorda investeringarna har några gett vinst, bland annat då 50-mannabolaget Ikaros Cleantech i Malmö såldes till franska Manutan 2013. Flertalet satsningar har dock slagit slint. I senaste bokföringen skrevs till exempel värdet på innehavet i rekryterings- och managementkonsultbolaget Chamber Group i Göteborg ned från 1,5 miljoner kronor till 0 kronor.

På senare tid har Rosengård Invests ledning arbetat på att få in nya ägare och 100-200 miljoner kronor till i riskkapital för att kunna skala upp verksamheten till nationell nivå. Men de planerna har gått i sank och strax innan sommaren tog styrelsen beslut om att i stället avveckla Rosengård Invest.

– Du måste ha en viss volym i en sådan här verksamhet och det hade vi fått med 200 miljoner i kassan. Men vi kanske spände bågen för hårt, det är inte så lätt att få in pengar på marknaden, säger styrelseordföranden Per-Ove Jönsson till Rapidus.

Rosengård Invest har nu tagit ett banklån på fyra miljoner kronor för att köra vidare under en avvecklingsperiod på tolv månader. Under denna tid ska ledningen sälja av portföljbolagen för att amortera lånet och dela ut eventuellt överskott till ägarna.

– Vi har redan försäljningsprocesser igång, men jag kan inte kommentera mer än så, säger Per-Ove Jönsson.

Vid senaste årsbokslutet bestod Rosengård Invests portfölj av Helsingborgsbaserade städfirman Comparative, värderat till 3 miljoner kronor, en 10-procentig andel av Malmöbolaget Beepsend värderad till 1,5 miljoner, samt 1,4 procent av omsusade Orbital Systems. De sistnämnda aktierna är värderade till drygt 3 miljoner kronor och tillkom så sent som våren 2015, då Rosengård Invest klev in som ny ägare i Orbital Systems.

När Rapidus når Ljubo Mrnjavac, som initialt var delägare i Rosengård Invest och fortfarande arbetar som vd, är han fåordig om situationen.
Ljubo-Mrnjavac
– Jag vill inte svara på frågor nu, säger han till Rapidus.

 

 

Erik Olausson
Elisabet Ottosson

Efter sju år och över 40 investerade miljoner väljer ägarna E.on, Swedbank, Trelleborg och Folksam att lägga ner Rosengård Invest. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Greg viktar över

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.

  • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

    Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Greg värderar upp sina tillgångar

    Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]