fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljardaffären med DuoCort slutar i konkurs

Den uppmärksammade storaffären med amerikanska ViroPharma 2011 slutar bittert för de tidigare delägarna. Efter förlust i skiljedomstol tvingas Pulsetten, som hanterat rättigheterna, i konkurs. Därmed går bland andra Helsingborgsbaserade Puls, Länsförsäkringar Skåne samt ett bolag i Ikea-sfären miste om 860 miljoner kronor.

I affären med ViroPharma var den initiala köpeskillingen 220 miljoner kronor. Ytterligare 860 miljoner kronor fanns med som tilläggsköpeskilling, varav 160 miljoner kronor baserat på regulatoriska milstolpar och resten baserat på försäljningsvolymerna för Plenadren.

Som Rapidus tidigare rapporterat har utbetalningarna från ViroPharma dock uteblivit. Pulsetten pekade på att ViroPharma medvetet valt en strategi, bland annat hög prissättning, som medförde låg försäljning. Därmed blev det heller inga milstolpeersättningar.

Efter misslyckad medling 2014 drev Pulsetten ärendet vidare hösten 2015 till ett skiljeförfarande, vilket bolaget förlorade. Som en konsekvens av skiljedomen blev Pulsetten skyldiga att betala även ViroPharmas rättegångskostnader.

Olika turer inför ett omtag av processen och skyldigheten att betala ViroPharmas juridiska kostnader ledde till att Pulsetten nu försatts i konkurs. Enbart för Helsingborgsbaserade Puls, som är i full färd med att notera avknoppningsbolaget AcuCort på Aktietorget, handlar det därmed om 45 miljoner kronor som går upp i rök.

pontusottosson_100– Det är mycket tråkigt för ägarna att uppsidan i affären, den extra betalningen, inte föll ut. Men alla aktieägare fick mer än dubbelt så mycket i utdelning som de investerat, och patienterna har fått en mycket bättre medicin, säger Puls vd Pontus Ottosson till Rapidus.

Enligt senaste årsredovisningen är största ägaren i Pulsetten, med 18 procent av aktierna, Inter Life Science som är ett helägt dotterbolag till Inter Ikea Holding. Näst störst är Länsförsäkringar Skåne, med 9 procent.

DuoCorts tidigare ägare har totalt satsat 90 miljoner kronor i projektet och fått 205 miljoner i utdelning, enligt Pontus Ottosson. Han vill inte kommentera hur mycket de juridiska processerna kostat. Under 2015 redovisade Pulsetten inga inkomster men väl ospecificerade utgifter på 9,7 miljoner kronor.

Plenadren är riktat mot patienter med Addisons sjukdom, som inte själva kan producera hormonet kortisol. Tabletterna tas på morgonen och ger en kontrollerad frisläppning av kortison som omvandlas till kortisol – hög halt på förmiddagen och låg på eftermiddagen – vilket motsvarar den variation som friska människor har.

Elisabet Ottosson

Den uppmärksammade storaffären med amerikanska ViroPharma 2011 slutar bittert för de tidigare delägarna. Efter förlust i skiljedomstol tvingas Pulsetten, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.