Den uppmärksammade storaffären med amerikanska ViroPharma 2011 slutar bittert för de tidigare delägarna. Efter förlust i skiljedomstol tvingas Pulsetten, som hanterat rättigheterna, i konkurs. Därmed går bland andra Helsingborgsbaserade Puls, Länsförsäkringar Skåne samt ett bolag i Ikea-sfären miste om 860 miljoner kronor.
I affären med ViroPharma var den initiala köpeskillingen 220 miljoner kronor. Ytterligare 860 miljoner kronor fanns med som tilläggsköpeskilling, varav 160 miljoner kronor baserat på regulatoriska milstolpar och resten baserat på försäljningsvolymerna för Plenadren.
Som Rapidus tidigare rapporterat har utbetalningarna från ViroPharma dock uteblivit. Pulsetten pekade på att ViroPharma medvetet valt en strategi, bland annat hög prissättning, som medförde låg försäljning. Därmed blev det heller inga milstolpeersättningar.
Efter misslyckad medling 2014 drev Pulsetten ärendet vidare hösten 2015 till ett skiljeförfarande, vilket bolaget förlorade. Som en konsekvens av skiljedomen blev Pulsetten skyldiga att betala även ViroPharmas rättegångskostnader.
Olika turer inför ett omtag av processen och skyldigheten att betala ViroPharmas juridiska kostnader ledde till att Pulsetten nu försatts i konkurs. Enbart för Helsingborgsbaserade Puls, som är i full färd med att notera avknoppningsbolaget AcuCort på Aktietorget, handlar det därmed om 45 miljoner kronor som går upp i rök.
– Det är mycket tråkigt för ägarna att uppsidan i affären, den extra betalningen, inte föll ut. Men alla aktieägare fick mer än dubbelt så mycket i utdelning som de investerat, och patienterna har fått en mycket bättre medicin, säger Puls vd Pontus Ottosson till Rapidus.
Enligt senaste årsredovisningen är största ägaren i Pulsetten, med 18 procent av aktierna, Inter Life Science som är ett helägt dotterbolag till Inter Ikea Holding. Näst störst är Länsförsäkringar Skåne, med 9 procent.
DuoCorts tidigare ägare har totalt satsat 90 miljoner kronor i projektet och fått 205 miljoner i utdelning, enligt Pontus Ottosson. Han vill inte kommentera hur mycket de juridiska processerna kostat. Under 2015 redovisade Pulsetten inga inkomster men väl ospecificerade utgifter på 9,7 miljoner kronor.
Plenadren är riktat mot patienter med Addisons sjukdom, som inte själva kan producera hormonet kortisol. Tabletterna tas på morgonen och ger en kontrollerad frisläppning av kortison som omvandlas till kortisol – hög halt på förmiddagen och låg på eftermiddagen – vilket motsvarar den variation som friska människor har.
Elisabet Ottosson