fredag 23 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bluetooth-spårning första produkten från Sonys interna inkubator

Närmare 100 personer arbetar sedan ett år tillbaka i Research & Incubation, bildad i svallvågorna av Sony Mobiles smärtsamma neddragning i Lund. Nu har innovationsenheten spottat ur sig den första färdiga produkten, ett Bluetooth-baserat spårningssystem med tillverkningsindustrin som första målgrupp.

Research & Incubation byggdes upp under förra hösten med idén att ta fram ny teknik och hitta nya tillämpningar till Sony Mobiles befintliga teknik, bortom mobiler och wearables. Målgruppen är dessutom andra företag, snarare än de konsumenter mobiljätten normalt riktar sig till.

I dag jobbar nio team med produktidéer i olika stadier av färdigställande, uppger Johan Svenér. Han har ett långt förflutet från ledande befattningar inom Sony Mobiles utvecklingsverksamhet och chefar sedan i oktober för Research & Incubation.

– Vi kör varje team som ett eget litet uppstartsbolag, med en tekniskt ansvarig, en affärsutvecklare, en person som ansvarar för användarupplevelsen, och så vidare. Tanken är att utveckla idéerna tillsammans med potentiella kunder ute i industrin, säger Johan Svenér.

Längst har Research & Incubation kommit med ett spårningssystem för att hålla koll på utrustning i till exempel industrin och vården. Sensorer i lokalerna triangulerar signalerna från små bluetooth-enheter på det som ska spåras. Positionen kan därefter presenteras på till exempel användarens mobil eller en fast läsplatta, samtidigt som ledningen kan få statistik på hur mycket, var och när företagets utrustning används.

Tekniken har under våren testats på en akutmottagning inom ramen för TagOn, ett tvåårigt Vinnova-projekt med bland andra Mapci, Malmö högskola och Knowit. Allt från EKG-mätare till febertermometrar har spårats med Sony Mobiles system.

Men den första tänkta kundgruppen är industriföretag som vill hålla koll på till exempel verktyg, instrument, containrar och backar i sina fabriker. Två svenska aktörer inom tillverkningsindustrin agerar utvecklingspartner i projektet, uppger Johan Svenér utan att vilja nämna några namn.

– Vi hoppas gå i kommersiell fas med dem. Under de närmaste månaderna räknar jag med att ha första affären på plats, säger han till Rapidus.

Efter senaste årets neddragning jobbar cirka 1.200 anställda och konsulter kvar på Sony Mobile i Lund. Majoriteten sysslar med mjukvaruutveckling till koncernens mobiler.

Erik Olausson

Närmare 100 personer arbetar sedan ett år tillbaka i Research & Incubation, bildad i svallvågorna av Sony Mobiles smärtsamma neddragning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.