Närmare 100 personer arbetar sedan ett år tillbaka i Research & Incubation, bildad i svallvågorna av Sony Mobiles smärtsamma neddragning i Lund. Nu har innovationsenheten spottat ur sig den första färdiga produkten, ett Bluetooth-baserat spårningssystem med tillverkningsindustrin som första målgrupp.
Research & Incubation byggdes upp under förra hösten med idén att ta fram ny teknik och hitta nya tillämpningar till Sony Mobiles befintliga teknik, bortom mobiler och wearables. Målgruppen är dessutom andra företag, snarare än de konsumenter mobiljätten normalt riktar sig till.
I dag jobbar nio team med produktidéer i olika stadier av färdigställande, uppger Johan Svenér. Han har ett långt förflutet från ledande befattningar inom Sony Mobiles utvecklingsverksamhet och chefar sedan i oktober för Research & Incubation.
– Vi kör varje team som ett eget litet uppstartsbolag, med en tekniskt ansvarig, en affärsutvecklare, en person som ansvarar för användarupplevelsen, och så vidare. Tanken är att utveckla idéerna tillsammans med potentiella kunder ute i industrin, säger Johan Svenér.
Längst har Research & Incubation kommit med ett spårningssystem för att hålla koll på utrustning i till exempel industrin och vården. Sensorer i lokalerna triangulerar signalerna från små bluetooth-enheter på det som ska spåras. Positionen kan därefter presenteras på till exempel användarens mobil eller en fast läsplatta, samtidigt som ledningen kan få statistik på hur mycket, var och när företagets utrustning används.
Tekniken har under våren testats på en akutmottagning inom ramen för TagOn, ett tvåårigt Vinnova-projekt med bland andra Mapci, Malmö högskola och Knowit. Allt från EKG-mätare till febertermometrar har spårats med Sony Mobiles system.
Men den första tänkta kundgruppen är industriföretag som vill hålla koll på till exempel verktyg, instrument, containrar och backar i sina fabriker. Två svenska aktörer inom tillverkningsindustrin agerar utvecklingspartner i projektet, uppger Johan Svenér utan att vilja nämna några namn.
– Vi hoppas gå i kommersiell fas med dem. Under de närmaste månaderna räknar jag med att ha första affären på plats, säger han till Rapidus.
Efter senaste årets neddragning jobbar cirka 1.200 anställda och konsulter kvar på Sony Mobile i Lund. Majoriteten sysslar med mjukvaruutveckling till koncernens mobiler.
Erik Olausson