fredag 19 april 2024

inloggad som

LTH-avknoppning går till Aktietorget

Ytterligare ett skånskt bioteknikbolag går till börsen. Det är LTH-avknoppningen AcouSort, med en teknologi som kan sortera enstaka celler i blodprov, som nu presenteras för investerare inför listningen på Aktietorget i slutet av året.

Forskarna bakom AcouSort kombinerar två teknikområden. Mikrofluidik – där små flöden av vätskor pumpas i mikrokanaler, fördjupningar mindre än hårstrån och etsade i små glaschip, och akustofores – där ultraljud med våglängd i samma storleksordning som kanalernas diameter används för att sortera cellerna.

Utvecklingen ska resultera i nya handhållna eller stationära analysinstrument där AcouSorts modul, i storlek ungefär som ett visitkort, är en av komponenterna.

Thomas Laurell– Våra komponenter blir avancerade OEM-moduler som vi anpassar till instrumentbolagens specifikationer. Man kan jämföra med att Intel levererar mikroprocessorer till olika datortillverkare, säger Thomas Laurell, en av bolagets grundare och professor vid institutionen för biomedicinsk teknik vid Lunds tekniska högskola.

Modulen förbehandlar proven direkt i flödet innan analys. En sådan förbehandling, exempelvis bortsortering av partiklar eller celler samt buffertbyte runt cellerna, sker normalt separat på ett laboratorium.

Sedan bolaget startades 2010 har utvecklingen finansierats med konsultuppdrag där prototyper av tekniken använts och med kapital från LU Innovation System, numera LU Holding, samt Vinnova-anslag.

– I samband med noteringen siktar vi på att få in elva miljoner kronor till utveckling och lansering av de första produkterna. Pengarna ska räcka fram till ett positivt kassaflöde, säger vd Torsten Freltoft, grundare av danska nanoteknikföretaget Sophion Bioscience som senare blev uppköpt av svenska Biolin Scientific.

Bolaget sysselsätter fem personer och är majoritetsägt av grundarna Thomas Laurell, Stefan Scheding på institutionen för laboratoriemedicin, samt två forskare som i dag är verksamma i USA, Hans Lilja och Patrik Brundin.

Elisabet Ottosson

Ytterligare ett skånskt bioteknikbolag går till börsen. Det är LTH-avknoppningen AcouSort, med en teknologi som kan sortera enstaka celler i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.