onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Acconeer tar in bryggfinansiering inför storemission

Under sommaren räknar Acconeers ledning med att få på plats en emission på närmare 50 miljoner kronor – pengar som ska räcka tills bolaget är redo för massproduktion av sitt strömsnåla radarchip. I väntan på det har den nuvarande ägarskaran skjutit till 7 miljoner kronor i bryggfinansiering.

Acconeer knoppades av 2012 från LTH-forskaren Lars-Erik Wernerssons forskargrupp. Bolagets teknik bygger på en integrerad krets som generar korta, högfrekventa radiopulser, så kallade wavelets, mycket strömsnålare än alternativa metoder. Pulserna kan exempelvis användas för att mäta avstånd och ge drönare eller robotdammsugare möjlighet att kartlägga sin omgivning.

Lars Lindell– Vi fick tillbaka våra först prototyper i slutet av mars och har nu avslutat valideringen. Vi är mycket nöjda med resultatet då radarn redan är fullt funktionell. Under sommaren hoppas vi kunna skeppa de första provexemplaren till företag i regionen, allt från drönartillverkare till industribolag, säger Lars Lindell.

Han tog över som vd förra våren, i samband med att Acconeer fick in 20 miljoner kronor från tidigare Hilding Anders-vd:n Bengt Adolfssons bolag BGA Invest samt en koreansk aktör inom mobilindustrin. Nu är Acconeer på väg att få in ännu större summor, uppger Lars Lindell.

– Vi håller på att sätta en emission om 50 miljoner kronor på plats och räknar med att ha det klart under sommaren, säger han till Rapidus.

Under våren har bolaget fått in ett mindre belopp i bryggfinansiering. Lars Lindell vill inte uppge hur mycket det handlar om men offentliga handlingar som Rapidus begärt ut visar att det rör sig om sju miljoner kronor, främst från de befintliga ägarna.

En liten del av de pengarna kommer också från Per Odenius, som har en bakgrund på Ericsson men sedan ett par månader tillbaka ansvarar för Acconeers hårdvaruutveckling.

De 50 miljonerna ska enligt Lars Lindell räcka tills bolaget drar igång fullskalig produktion någon gång i mitten av 2017. Först då räknar han med att se de första intäkterna.

Inräknat konsulter sysselsätter Acconeer i dag ett 20-tal personer.

Erik Olausson

Under sommaren räknar Acconeers ledning med att få på plats en emission på närmare 50 miljoner kronor – pengar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.