fredag 10 maj 2024

inloggad som

Nytt Vinnovastöd till sårläkning från Lund

Vinnova har har beviljat Lundabolaget In2cure ytterligare 1,4 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sin sårvårdsprodukt.

In2Cures sårvårdprodukt, i första hand en gel, är tänkt att användas vid behandling av brännskador och sår efter kirurgiska ingrepp. Behandlingen bygger på den kroppsegna peptiden TCP-25, som visat sig kunna ta hand om skadliga endotoxiner och därmed dämpa inflammationer. Bolaget har tidigare visat goda resultat i djurförsök och med stödet från Vinnovas innovationsprogram Medtech4Health ska produkten göras redo för kliniska studier, bland annat genom teknisk verifiering av effekter i olika sårkompresser.

– Vi hoppas kunna se förbättrad sårläkning och mindre smärta och inflammation från såren. Bidraget underlättar framtida kliniska studier. Parallellt arbetar vi med den regulatoriska delen, säger grundaren och dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen till Rapidus.

In2cure grundades 2015 som en forskningsavknoppning från dermatologiinsitutionen vid Lunds universitet. Bolaget finns på inkubatorn SmiLe på Medicon Village, tidigare Lund Life Science Incubator. Artur Schmidtchen är än så länge ensam ägare.

– Det är svårt att säga när vi kommer behöva mera resurser. Vi kommer givetvis söka fortsatta medel för att finansiera den framtida utvecklingen och får utvärdera situationen under hösten och 2017, säger han.

Jennie Lorentsson

Vinnova har har beviljat Lundabolaget In2cure ytterligare 1,4 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sin sårvårdsprodukt. In2Cures sårvårdprodukt, i första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen