torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sigma Connectivity: ”Vårt största projekt hittills”

Det senaste året har Sigma Connectivity i hemlighet utvecklat Schweiziska Sirin Labs nya mobiltelefon. Uppdraget är det hittills största för Lundabolaget och även framöver kommer tiotals medarbetare på Sigma Connectivity arbeta med uppgraderingar och vidareutvecklingar, uppger försäljningschefen Ola Möllerström.

Sirin Labs har sedan de fick in 72 miljoner dollar i riskkapital 2013 arbetat på att utveckla den nya telefonen, som visades upp för första gången i London i går. Med en prislapp på motsvarande 115.000 kronor är målgruppen främst affärsmän och kändisar som är villiga att betala för extrema säkerhetskrav och skydd mot intrång från hackare och myndigheter.

Våren 2015 blev Sigma Connectivity kontrakterade att bistå i utvecklingen. Ola Möllerström vill inte uppge exakt hur mycket uppdraget varit värt i kronor och ören.

Ola Möllerström– Men det är vårt största uppdrag hittills. Under de mest intensiva topparna har 123 personer hos oss arbetat med projektet, säger han till Rapidus.

Sirin Labs produktchef Fredrik Öijer är veteran från Sony Mobile och delar i dag sin tid mellan bolagets utvecklingavdelning i Tel Aviv och en adress i Lund. Sirin Labs etablering i Lund saknar dock egna anställda och enligt Fredrik Öijer finns det i dagsläget inga planer på nyanställningar i Skåne.

Fredrik Öijer– Sirin Labs är en ganska unik konstellation och vi har försökt att inte etablera oss för mycket på en specifik geografisk plats. Det är så vi kommer fortsätta jobba, säger han till Rapidus.

Det innebär att Sigma Connectivity även framöver kommer ha ett omfattande uppdrag för Sirin Labs.

– En sådan här produkt kräver alltid uppgraderingar och vidareutvecklingar. För vår del är det ett arbete som fortgår och i dag arbetar tiotals anställda hos oss med detta, säger Ola Möllerström.

Enligt Fredrik Öijer är telefonen som avtäcktes i går bara början på Sirin Labs produktion.

– Jag kan inte prata så mycket om det, men det är tänkt att det ska komma uppföljare. Kanske även produkter inom andra områden, men det är för tidigt att säga.

För Sigma Connectivity har det lukrativa uppdraget redan hunnit sätta avtryck i böckerna. 2014, som var Sigma Connectivitys första hela räkenskapsår, omsatte bolaget 206 miljoner kronor. Under 2015 ökade den siffran till strax över 230 miljoner kronor uppger Ola Möllerström.

Sigma Connectivity bildades som en avknoppning från Sony Mobile och mobiljätten var initialt bolagets enda kund. I dag har Sigma Connectivity runt 130 kunder och Sony-koncernen står enligt Ola Möllerström bara för två procent av omsättningen. Bolaget har i dag 235 fast anställda och har som mest sysselsatt ytterligare ett 60-tal underkonsulter under vintern. Lejonparten av personalstyrkan finns i Lund, med tolv anställda i Warszawa och en handfull i San José och Malmö.

Erik Olausson

Det senaste året har Sigma Connectivity i hemlighet utvecklat Schweiziska Sirin Labs nya mobiltelefon. Uppdraget är det hittills största för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.