Det senaste året har Sigma Connectivity i hemlighet utvecklat Schweiziska Sirin Labs nya mobiltelefon. Uppdraget är det hittills största för Lundabolaget och även framöver kommer tiotals medarbetare på Sigma Connectivity arbeta med uppgraderingar och vidareutvecklingar, uppger försäljningschefen Ola Möllerström.
Sirin Labs har sedan de fick in 72 miljoner dollar i riskkapital 2013 arbetat på att utveckla den nya telefonen, som visades upp för första gången i London i går. Med en prislapp på motsvarande 115.000 kronor är målgruppen främst affärsmän och kändisar som är villiga att betala för extrema säkerhetskrav och skydd mot intrång från hackare och myndigheter.
Våren 2015 blev Sigma Connectivity kontrakterade att bistå i utvecklingen. Ola Möllerström vill inte uppge exakt hur mycket uppdraget varit värt i kronor och ören.
– Men det är vårt största uppdrag hittills. Under de mest intensiva topparna har 123 personer hos oss arbetat med projektet, säger han till Rapidus.
Sirin Labs produktchef Fredrik Öijer är veteran från Sony Mobile och delar i dag sin tid mellan bolagets utvecklingavdelning i Tel Aviv och en adress i Lund. Sirin Labs etablering i Lund saknar dock egna anställda och enligt Fredrik Öijer finns det i dagsläget inga planer på nyanställningar i Skåne.
– Sirin Labs är en ganska unik konstellation och vi har försökt att inte etablera oss för mycket på en specifik geografisk plats. Det är så vi kommer fortsätta jobba, säger han till Rapidus.
Det innebär att Sigma Connectivity även framöver kommer ha ett omfattande uppdrag för Sirin Labs.
– En sådan här produkt kräver alltid uppgraderingar och vidareutvecklingar. För vår del är det ett arbete som fortgår och i dag arbetar tiotals anställda hos oss med detta, säger Ola Möllerström.
Enligt Fredrik Öijer är telefonen som avtäcktes i går bara början på Sirin Labs produktion.
– Jag kan inte prata så mycket om det, men det är tänkt att det ska komma uppföljare. Kanske även produkter inom andra områden, men det är för tidigt att säga.
För Sigma Connectivity har det lukrativa uppdraget redan hunnit sätta avtryck i böckerna. 2014, som var Sigma Connectivitys första hela räkenskapsår, omsatte bolaget 206 miljoner kronor. Under 2015 ökade den siffran till strax över 230 miljoner kronor uppger Ola Möllerström.
Sigma Connectivity bildades som en avknoppning från Sony Mobile och mobiljätten var initialt bolagets enda kund. I dag har Sigma Connectivity runt 130 kunder och Sony-koncernen står enligt Ola Möllerström bara för två procent av omsättningen. Bolaget har i dag 235 fast anställda och har som mest sysselsatt ytterligare ett 60-tal underkonsulter under vintern. Lejonparten av personalstyrkan finns i Lund, med tolv anställda i Warszawa och en handfull i San José och Malmö.
Erik Olausson