måndag 29 april 2024

inloggad som

Skånebolag siktar på snabba noteringar

Ytterligare två skånska life sciencebolag går mot börsnoteringar. Först ut är Rethinking Care, följt av Pulsbolaget AcuCort.

Det IT-inriktade vårdbolaget Rethinking Care från Lund siktar på en snar notering på First North. Bolaget har låtit Sedermera fondkommission göra en “pre money-värdering” och har inlett en turné med investerarmöten.

fredrik_thafvelin– Vi kan inte gå ut med storleken på listningsemissionen ännu men två stora, kända fonder är klara för att gå in, liksom en en etablerad privat investerare som går in med en bra slant. Vi har även klart med några mindre utländska investerare och därutöver ligger det betydande it-investeringar i de befintliga bolagen  säger  Rethinking Cares vd Fredrik Thafvelin till Rapidus.

Rethinking Care är en nybildad företagsgrupp som samlar ihop fyra redan befintliga bolag, bland annat friskarepåjobbet.nu som sysslar med företagshälsovård, till en liten koncern som riktar sig mot privat och offentlig vård, företag och försäkringsbolag. 

– Förberedelserna har pågått i 1,5 år, men under fjärde kvartalet ska vi gå på börsen, det är klart, säger Thafvelin. 

Helsingborgsbaserade Puls har sedan 2014 letat efter köpare till allergibolaget AcuCort, och enligt vd Pontus Ottosson pågår diskussioner med industriella aktörer som visat intresse.

pontusottosson_100– Puls huvudspår är att hitta industriella partner till våra portföljbolag. Men ibland måste man ta bolagen lite längre för att hitta en köpare än vad som är optimalt för oss och då är notering ett alternativ, säger han till Rapidus.

AcuCort förbereds nu för en notering på Aktietorget. Planen är att ta in 12-20 miljoner kronor i en listningsemission.

– Vi räknar med att det blir aktuellt inom tolv månader, beroende på klimatet på börsen, säger Pontus Ottosson.

AcuCort är en avknoppning från DuoCort, som 2011 såldes till amerikanska ViroPharma. Som Rapidus rapporterade i går har miljardaffären med ViroPharma fastnat i en utdragen juridisk tvist kring de återstående 860 miljonerna i milstolpebetalningar.

I AcuCort har forskarna utvecklat en tunn film med en glukokortikoid, redan i dag en aktiv substans i bland annat medicin som ges vid allergiska reaktioner. Filmen smälter på tungan inom 10-15 sekunder vilket gör den snabbare och enklare att ge till patienter som till exempel har svårt att svälja.

Sedan starten har totalt 28 miljoner kronor investerats i AcuCort, varav Puls står för 9 miljoner. Liksom i Puls övriga portföljbolag har AcuCort enbart en anställd, projektledaren Mats Lindfors. Han började i vintras efter en mångårig karriär på medicinteknikbolaget HemoCue i Ängelholm, senast som marknadschef. 

Andra life sciencebolag som under våren aviserat att de är på väg till börsen är Swedencare som noteras på First North i år, Cyxone och Norinvent, samt Enorama som noteras i morgon. Bland danska life sciencebolag som vänt sig till svenska listor i år syns SynAct Pharma, Initiator Pharma och ExpreS2ion Biotechnologies. 

Erik Olausson

Jennie Lorentsson

Ytterligare två skånska life sciencebolag går mot börsnoteringar. Först ut är Rethinking Care, följt av Pulsbolaget AcuCort. Det IT-inriktade vårdbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.