tisdag 16 april 2024

inloggad som

Exini lägger hjärtdiagnostiken på is

Med amerikanska Progenics Pharmaceuticals som ny ägare slår Ideonbolaget Exini Diagnostics in på en betydligt smalare väg. Diagnosstöd inom hjärtåkommor och neurologiska sjukdomar skrinläggs till förmån för mjukvara riktad mot prostatacancer.

Efter att Exini Diagnostics köptes ut från börsen i höstas av Nasdaqnoterade Progenics Pharmaceuticals har företaget omarbetat sina framtidsplaner. Sedan tidigare säljer bolaget Exini Bone, som används för att kvantifiera hur mycket metastaser från främst prostatacancer som spridit sig till skelettet. Framöver ska Exini även utveckla mjukvara för att stötta Progenics produktportfölj.

Magnus-Aurell– Progenics visualiserar och behandlar prostatacancer med radioaktiva preparat. Då behövs en avancerad bildbehandling för att analysera bilderna som produceras under både diagnostik och behandling. Vi kommer följa deras produktutveckling och ta fram ny mjukvara för den, säger Exinis vd Magnus Aurell till Rapidus.

Sedan ett antal år säljs Exini Bone på den japanska marknaden via ett licensavtal med Fujifilm Pharma som förlängdes 2013. Samtidigt slöts licensavtal även kring Exini Heart. Totalt ger det Exini 28,4 miljoner kronor under fem år samt en möjlig bonus på tiotals miljoner kronor. De avtalen löper vidare och samordnas med existerande samarbeten som Progenics har med Fujifilm Pharma, uppger Magnus Aurell.

– Vi är redan inne i diskussion om ytterligare nya samarbeten med Fujifilm, säger han.

Däremot avbryts marknadsföringen av Exini Heart och de diagnosstöd inom neurologiska sjukdomar som bolaget utvecklat under en längre tid.

Progenics planerar lansera ett flertal nya produkter den kommande treårsperioden, vilket betyder att Exini måste anställa för att hinna med.

– Vi behöver rekrytera kompetens inom avancerad mjukvara och bildbehandling, i dag är vi 16 personer, om ett år kanske vi är 20, säger Magnus Aurell.

Exini utvecklar mjukvara för att automatiskt tolka medicinska bilder och ge diagnosförslag. Bolaget grundades 1999 och omsatte 20 miljoner kronor 2014, där intäkterna från avtalen med Fujifilm Pharma stod för merparten. I den senaste publicerade kvartalsrapporten hade omsättningen sjunkit till 3,6 miljoner kronor för perioden januari-september 2015.

Progenics portfölj innehåller terapeutiska kandidater och diagnostiska metoder. Bolaget, med ett 50-tal anställda, har ännu inga färdiga produkter för prostatacancer, men målet är att bli en storspelare inom detta område.

Progenics Pharmaceuticals köpte ut Exini från First North för 57,9 miljoner kronor. Största ägare var Bo Håkansson dödsbo med 30 procent av aktierna.

Jennie Lorentsson

Med amerikanska Progenics Pharmaceuticals som ny ägare slår Ideonbolaget Exini Diagnostics in på en betydligt smalare väg. Diagnosstöd inom hjärtåkommor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.