torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Stiftelse backar upp vaccinbolag på Medeon

Medeonbolaget BTB Pharma får stöd från Sten K Johnsons stiftelse. Kapitalanskaffningen är grunden för en ny preklinisk studie på bolagets vaccin mot autoimmuna sjukdomar.

Thomas_Bäckström– Det kommer bli en studie i Lund eller Malmö för att etablera den här djurmodellen. Kanske kommer det finnas pengar över för att göra några testexperiment också, säger grundaren och före detta Novo Nordisk-medarbetaren Thomas Bäckström till Rapidus.

De 150.000 kronorna från stiftelsen ska satsas på BTB Pharmas vaccin mot multipel skleros som är ett av företagets ben. En studie pågår på Köpenhamns universitet med stöd från Almi, och vaccinet ska alltså testas vidare i Malmö eller Lund efter sommaren.

Det andra benet är ett vaccin mot typ-1 diabetes. Där pågår en studie i samarbete med Dan Holmberg, professor i autoimmunitet på medicinska fakulteten vid Lunds universitet. LU Innovation har skjutit till 120.000 kronor för den studien.

BTB Pharmas vaccin är så kallade tvåkomponentsvaccin, i dem finns preparat som redan finns på marknaden, men som i dag används var för sig. Prepareringen av vaccinen gör Thomas Bäckström själv i dotterbolaget BTB Pharma Emulsions. BTB Pharma ägs till sin helhet av Thomas Bäckström och har i dag inga ytterligare anställda.

Emily Binks

Medeonbolaget BTB Pharma får stöd från Sten K Johnsons stiftelse. Kapitalanskaffningen är grunden för en ny preklinisk studie på bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.