onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Skånebolag vinner Max IV-upphandlingar för 14,2 miljoner

I juni invigs den jättelika forskningsanläggningen Max IV uppe vid Brunnshög i Lund. Av upphandlade varor och tjänster för 72 miljoner kronor hamnade bara 14,2 i Skåne förra året.

Max IV lade beställningar för 1,5 miljarder kronor via offentliga upphandlingar mellan 2010 och 2015.

JohanAlexon– Av de 1,5 miljarderna är den absolut största delen, två tredjedelar, inköp gjorda i Sverige. Det är olika fysikaliska instrument, vakuuminstrument, konstruktioner och det är en del konsulttjänster. Det är även mekanisk tillverkning och gaser, säger upphandlingsansvarig på Max IVJohan Alexon.

I listan för 2015 års upphandlingar finns allt från stål-, kabel- och strålrörskomponenter till specialbeställda röntgenspeglar. Mixen är inte unik för fjolåret utan har varit snarlik under resans gång, uppger Johan Alexon.

– Ja, stora avancerade grejer och sedan är det små pryttlar. Nu är vi inne i en fas där mycket av det vi upphandlar är till strålrören. De allra största investeringarna ligger nog ett par år tillbaka när anläggningen byggdes, säger Johan Alexon till Rapidus.

Bland de skånska bolagen syns Ewcon i Örkelljunga som sysslar med svetsning, prefabricering, montage och installation och vann upphandlingar värda 7,5 miljoner kronor. Eurotherm i Malmö arbetar med precisionsreglering inom industriella processer samt levererar automationssystem och vann upphandlingar värda cirka 2 miljoner kronor under 2015. Herrströms Mekaniska i Trelleborg jobbar med svarvning, fräsning och svetsning och vann upphandlingar värda drygt 2,5 miljoner kronor.

Klicka här för att se hela listan för kontrakterade upphandlingar 2015.

Emily Binks

I juni invigs den jättelika forskningsanläggningen Max IV uppe vid Brunnshög i Lund. Av upphandlade varor och tjänster för 72 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad