lördag 20 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Thomas Olander, vd på Veg of Lund… 

… en nystartad forskningsavknoppning som får LU Innovation som delägare.

Vad skiljer er smoothie från andras?
thomas_olander2– Den har en tydlig hälsoprofil och är rik på Omega 3. Produkten bygger på en patenterad process, baserad på medgrundare professor Eva Tornbergs forskning, för att använda ett potatisprotein som emulgator.

Vilka andra områden kan potatisproteinet användas på?
– Vi menar att det här är applicerbart på ett flertal olika livsmedel, som såser, soppor, plättar, glass och grädde. I det stora skopet kommer vi testa alla livsmedelsprodukter som har mjölk som bas. Vi tror att smakerna kommer attrahera både vegetarianer och andra konsumenter.

När står den första produkten i butikshyllan?
– Vi har för avsikt att lansera vår första produkt under eget varumärke under våren 2017. Sannolikt blir det en smoothie i olika smaker.

Vad betyder det att få in LU Innovation som delägare?
– Mycket. De har stor erfarenhet av startups och bidrar till substansen i bolaget. Christine Widstrand, vice vd för LU Innovation, kommer sitta i styrelsen.

Är veganmat nästa generations husmanskost?
– Det är tydligt att vegetariskt växer och att antalet medvetna konsumenter ökar. Det är en trend som kommer leva länga och växa, och vi tror ju att våra produkter kan bidra till den.

Jennie Lorentsson

… en nystartad forskningsavknoppning som får LU Innovation som delägare. Vad skiljer er smoothie från andras? – Den har en tydlig hälsoprofil […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.