tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dignitana tar in minst 48 miljoner för USA-satsning

Noterade medicinteknikbolaget Dignitana i Lund genomför en nyemission på sammanlagt 52 miljoner kronor. 48 miljoner är redan säkrade, bland annat från amerikanska kapitalförvaltaren Craig Hodges bolag.

Hodges Capital Management blir ny storägare i Dignitana genom kapitalresningen, som genomförs som en riktad emission på 33 miljoner kronor och en till stora delar garanterad företrädesemission på 19 miljoner.

Merparten av pengarna ska Dignitana använda till en storsatsning på USA-marknaden. Sedan i december är Lundabolagets teknik Dignicap FDA-godkänd och den används nu på ett tiotal cancerkliniker runt om i USA. Dignicap är en kylmössa som kyler skalpen och därmed motverkar håravfall hos patienter som genomgår cellgiftsbehandling.

Jan Richardsson– Hittills har vi sålt enskilda system men i USA har vi en modell där vi leasar ut tekniken och sedan får betalt per behandling. Det blir en helt annan ekonomi i det. USA har ett annat sjukvårdssystem med privata försäkringar och patienter som i högre grad är beredda att själva betala för sin behandling, säger Dignitanas vd Jan Richardsson till Rapidus.

Han vill även satsa 15 miljoner kronor på att färdigställa nästa version av Dignicap, men vill inte gå in på vilka förbättringar bolaget siktar på.

Dignitana har i dag 15 anställda, varav en handfull på det amerikanska dotterbolaget baserat i Dallas och resten i Lund.

– Vi kommer framförallt bygga upp organisationen i USA med onkologisjuksköterskor, säger Jan Richardsson.

Dignitanas försäljning sker i dag främst i Europa och till mindre del i Asien. 2015 landade nettoomsättningen på 4,7 miljoner kronor med ett rörelseresultat på -16,8 miljoner. Dignitana är noterat på First North.

Erik Olausson

Noterade medicinteknikbolaget Dignitana i Lund genomför en nyemission på sammanlagt 52 miljoner kronor. 48 miljoner är redan säkrade, bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.