lördag 27 april 2024

inloggad som

Awa Ipro vänder till vinst trots missad Telia-affär

En affär med TeliaSoneras miljardvärderade patentportfölj sprack, men trots det lyckades Awapatents Awa Ipro vända till en liten vinst 2015.

Awa Ipro startade 2012 som ett systerbolag till immaterialrättskoncernen Awapatent. Idén är att vid sidan av mer traditionella patentfrågor också hjälpa kundföretagen med själva processen att kommersialisera innovationerna, bland annat genom att ingå partnerskap för att dela både risker och vinster med kunderna.

I somras fick Awa Ipro uppdraget att sälja av TeliaSoneras patentportfölj, bestående av 1.800 patent och patentansökningar. Affären hade potential att generera mellan 50 och 150 miljoner kronor till Awa Ipro, men gick inte i lås.
Thomas Toroundinis– Det fanns ett jättestort intresse från internationellt håll och vi hade kontakt med 40 eller 50 företag. Det gick inte att sälja den portföljen, men i och med Telia har vi börjat hjälpa andra stora företag och har andra case där företagen är i samma storleksordning där vi hjälper till att sälja patent, säger Thomas Torounidis, som i början av 2015 klev in som vd för Awa Ipro.

De intäkter som tillkommit under året består främst av mindre förskottsbetalningar som på sikt kommer följas av andelar, mellan 5 och 50 procent, av företagens framtida intäkter.

– Det är för tidigt att förvänta oss pengar från de licensaffärer vi har sålt in. Det kan ta år av förhandlingar och sedan flera år till innan en produkt kommer ut på marknaden. Ett par år framåt kommer majoriteten av de här affärerna att ha kostat mer än de smakat, säger Thomas Torounidis.

Under 2015 plockade företaget ett tjugotal nya kunder, en del av dem i Öresundsregionen men också i övriga Sverige och internationellt. Omsättningen landade på runt 1,4 miljoner kronor, vilket är en liten ökning från 2014 års siffra på strax under en miljon kronor. Fem personer arbetar i dag på Awa Ipro, som på två år gått från ett underskott på knappt tre miljoner till positivt resultat. Bolaget förväntas expandera med ytterligare några personer under 2016.

Hanna Sigeman

En affär med TeliaSoneras miljardvärderade patentportfölj sprack, men trots det lyckades Awapatents Awa Ipro vända till en liten vinst 2015. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.