söndag 12 maj 2024

inloggad som

Skånsk tumörborr når marknaden

Lundabolaget BibbInstruments biopsiinstrument når marknaden i höst. En klinisk studie på instrumentet publicerades i slutet av av april, med gott resultat.

Charles Walther– Nu när vi har visat att instrumentet fungerar vill vi göra det kommersiellt gångbart. När man går över till ett sterilt engångsinstrument är det lättare att lämna ut det till kliniker för de slipper göra det sterilt, säger grundare Charles Walther till Rapidus.

Initialt kunde samma instrumentet användas flera gånger men har numera utvecklats till ett sterilt engångsinstrument som till en början ska säljas på den svenska marknaden med start i augusti i år.

– Vi kommer initialt bara sälja i Sverige. Vi vill testa marknaden. Det är fortfarande en ung teknik så det känns tryggt att få ett riktigt eldprov på instrumentet i Sverige, säger Charles Walther.

Instrumentets borr låter läkare ta djupare prover av cancertumörer, och därmed göra en mer fullständig bedömning. Ytterligare två kliniska studier pågår på Universitetssjukhuset i Lund, precis som den nyligen avslutade fokuserar den ena på att få fram material från tumörer som ligger djupt och växer under slemhinnan eller i magsäckens olika lager. Den andra ska förhoppningsvis få fram mer material från tumörer som är lättare att nå och ge information om tumörers genetiska egenskaper, hur den växer och hur den kan behandlas.

Färdiga produktionsmöjligheter finns i Japan och Schweiz via underleverantörerna Asahi-Intecc och Diener som tillverkar medicinska komponenter, instrumentet monteras sedan på Medfact i Tyskland.

– Har vi riktigt tur och det går som vi vill ska vi sälja oss till självförsörjning. Säljer vi de instrument vi har byggt så har vi försörjt oss för hösten, säger Charles Walther.

BibbInstruments startade 2013 och bolagets verksamhet har hittills finansierats med ett Vinnovaanslag på två miljoner kronor, stipendium från familjen Kamprad och Sten K Johnsons stiftelser samt egna medel. Charles Walther är majoritetsägare och bolaget har en anställd samt två inhyrda konsulter.

Emily Binks

Lundabolaget BibbInstruments biopsiinstrument når marknaden i höst. En klinisk studie på instrumentet publicerades i slutet av av april, med gott […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen