söndag 12 maj 2024

inloggad som

BioActive Polymers fyller kassan inför kliniska studier

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers tar in två miljoner kronor för att finansiera kommande kliniska studier i Malmö. Lundabolaget utvecklar en spray mot oönskad sammanväxning efter operationer. 

FredrikLindblad– Pengarna säkerställer att vi kan sätta igång studierna i Malmö. Sedan kommer vi behöva mer kapital i slutet av året för att fortsätta studien, säger vd Fredrik Lindblad till Rapidus. 

Bolaget väntar på godkännande från Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden för att kunna påbörja studien, som ska genomföras på uppemot 20 patienter på kirurgiska avdelningen vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö. 

– Vi har valt att utföra studien på en grupp patienter med rektalcancer, en kategori av patienter som med tillfällig, avlastande stomi får mycket problem med sammanväxningar efter operation, säger Fredrik Lindblad. 

Användningsområdena för bolagets globalt patenterade spray är gynekologiska ingrepp och bukoperationer där oönskad sammanväxning av ärrvävnad mellan exempelvis inre organ kan leda till bland annat buksmärta, kvinnlig infertilitet och tarmvred. Sprayen lägger sig som ett invärtes plåster på exempelvis skadad tarm och bildar en skyddande hinna som kroppen sedan bryter ner efter att skadan har läkt. 

BioActive Polymers sysselsätter två personer och köper in tjänster från bland annat DuPont och APL. Grundarna, ledningen och styrelsen äger mer än hälften av företaget som i övrigt ägs av affärsänglar.

Emily Binks

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers tar in två miljoner kronor för att finansiera kommande kliniska studier i Malmö. Lundabolaget utvecklar en spray […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen