söndag 5 maj 2024

inloggad som

… och bränsle till flygplanstillverkare i Eslöv

Efter mer än tio års utveckling visade Blackwing upp sitt första flygplan i september. Sedan dess har det sju man starka Skånebolaget sålt 20 plan för drygt en miljon kronor styck, uppger vd Niklas Anderberg.

– Vi har sålt slut vår produktion till 2017. Det gör det svårt att sälja så mycket mer just för tillfället eftersom folk inte vill vänta till mitten av 2018 för att få det plan de beställt, säger han till Rapidus.

Blackwing är ursprungligen en avknoppning från KTH men har de senaste åren vidareutvecklat sitt ultralätta tvåsitsplan på Gastelyckan i södra Lund. Under vintern flyttades verksamheten till Eslöv, där Blackwing försöker få kommunen att bygga en ny fabrik med plats för ett 50-tal anställda.

– Men vi undersöker även möjligheten att bygga fabriken själva, säger Niklas Anderberg.

Han räknar med att öka personalstyrkan med ytterligare fem anställda under året. Bolaget är fortfarande majoritetsägt av Niklas Anderberg och hans far Yngve Anderberg, med ett 30-tal mindre delägare som skjutit till riskkapital. Bland dem finns Sven Wennhall, grundare av resebolaget Sembo. I den färska Vinnovautdelningen fick Blackwing knappt 500.000 kronor för att utveckla ett system som skyddar planets vingar mot nedisning.

– Det är en teknik med elektromagnetiska impulser som vi jobbar med, säger Niklas Anderberg.

Erik Olausson

Efter mer än tio års utveckling visade Blackwing upp sitt första flygplan i september. Sedan dess har det sju man […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.