fredag 10 maj 2024

inloggad som

Forskningsavknoppning får stöd för bakteriecocktail

Lundabaserade ImmuneBiotech bygger på mer än tio års forskning om att använda probiotiska mjölksyrebakterier för behandling av inflammatoriska sjukdomar. Nu backas bolaget upp med 300.000 kronor från Innovationskontor Syd för att förbereda kliniska studier.

Forskarna bakom ImmuneBiotech har studerat hur kombinationer av specifikt utvalda mjölksyrabakterier ger hälsofrämjande effekter vid inflammatoriska sjukdomar, som exempelvis Irritable bowel syndrome, IBS. Hypotesen är att vid inflammatoriska tillstånd blir tarmväggen påverkad och läcker skadliga ämnen från tarmen till resten av kroppen, och att vissa mjölksyrabakterier kan lindra fenomenet.

Shahram Lavasani

– Vi har redan visat, på ett mindre antal patienter med svåra tarmsjukdomar, att de fått markant lindrade sjukdomssymptom. Det är läkare vid bland annat infektionskliniken i Malmö som har vänt sig till oss för att få testa våra blandningar på patienter, säger Shahram Lavasani, immunolog vid Lunds universitet och grundare av företaget.

Det är en pilotstudie som har visat positiva effekter hos patienter med IBS, en besvärlig tarmsjukdom som är svår både att lindra och bota, och hos patienter drabbade av en potentiellt dödlig tarminfektion av bakterien Clostridium difficile.

Forskarna har tagit fram ett bibliotek som består av ett hundratal olika stammar av mjölksyrabakterier. De har också utvecklat metoder för att ta fram specifika terapeutiska bakterieblandningar, lämpliga vid olika sjukdomar. De har dessutom visat i en djurmodell att mjölksyrabakterier har dämpande effekt på inflammatoriska processer i centrala nervsystemet vid multipel skleros, MS.

Nu planeras kombinerade fas I/II-försök på IBS-patienter, och i samband med detta söker bolaget samarbetspartner och ytterligare finansiering.

ImmuneBiotech är baserat på Lund Life Science incubator. Bolaget ägs av Shahram Lavasani, och tekniken bygger på forskning gjord av honom och Mehrnaz Nouri vid Lunds universitet.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade ImmuneBiotech bygger på mer än tio års forskning om att använda probiotiska mjölksyrebakterier för behandling av inflammatoriska sjukdomar. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen