Läkemedelsföretaget Alligator Bioscience har genom licensaffären med Johnson & Johnson tillförts över 350 miljoner kronor sedan affären slöts i augusti förra året. Nu har Medicon Village-företaget även fått in sin första milstolpebetalning på drygt 40 miljoner kronor.
Kapitalinjektionen kommer som betalning för utökad forskning kring den läkemedelskandidat, ADC-1013, som Johnson & Johnson köpt rättigheterna till. I de kliniska studier som redan pågår aktiveras immunförsvaret genom att läkemedelskandidaten appliceras direkt i en cancertumör. Nu utökas de kliniska studierna genom att substansen även ska testas för systemisk administrering, det vill säga när läkemedlet sprids i hela kroppen.
Licensaffären innebär att Alligator genomför den första pågående kliniska studien med ADC-1013, och att Johnson & Johnson därefter tar över utvecklingen av läkemedelskandidaten. När systemisk administrering påbörjas inom några veckor innebär det Alligators studie att utökas.
– Vi hoppas kunna vara färdiga under året med att hitta en dos för injicering direkt i tumören. För systemisk behandling räknar vi med att ha identifierat en dos tidigt under nästa år, säger Per Norlén, vd för Alligator Bioscience.
En fördel med systemisk administrering är att det fungerar för fler patienter, även de med tumörer i områden som inte passar för injektioner. En nackdel är att biverkningarna kan bli fler, även om Alligator Bioscience prekliniska studier visar tecken på att antikroppen är säker för systemisk behandling.
Under året ska Johnson & Johnson även påbörja egna kliniska studier i USA vilka delvis kommer att ersätta den studie som Alligator driver.
Utöver den utökade kliniska studien har Johnson & Johnson och Alligator Bioscience även ingått ett forskningssamarbete som syftar till att ta fram mer preklinisk data. Avtalet, som sträcker sig över ett år i taget, innebär att Johnson & Johnson betalar för två och en halv forskningstjänst på Alligator Bioscience samt omkostnaderna som följer av framtagningen av data.
– Värdet i detta avtal ligger i att vi ökar förståelsen för produkten samtidigt som Alligator kunnat bygga ut verksamheten ytterligare, säger Per Norlén.
Alligator Bioscience grundades 2001 och har i dag omkring 35 anställda. Största ägare är Banque Internationale à Luxembourg SA, följt av danska Sunstone Capital. Johnson & Johnson äger i dag cirka 7,4 procent av företaget.
Hanna Sigeman