torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Avena satsar på proteinforskning

Avena Partners bildar ytterligare ett forskningsbolag. Denna gång ligger fokus på kroppsegna proteiner som ska ge bättre inväxt för bioimplantat.

Colzyx är namnet på bolaget som Medicon Village-baserade Avena Parterna startar tillsammans med Lundaforskarna Matthias Mörgelin och Suado M Abdillahi.

Mörgelin och Abdillahi har lyckats isolera och karakterisera ett protein, eller kollagen, som har sårläkande egenskaper och verkar antimikrobiellt. Deras forskning pekar på att man genom att klä de titanskruvar som används vid bland annat höftledsoperationer med proteinet kan få en bättre inväxt av bioimplantatet.

eskil_soderlind_ny– Det har gjorts vissa tester på djur, men ännu inga på människor. Det vi har sett hittills är intressant och öppnar stora möjligheter. Vi för redan diskussioner med ett internationellt medicinteknikbolag om samarbete och gemensam produktutveckling, säger Eskil Söderlind, en av tre delägare i Avena.

Vidare söker man ytterligare investerare för att på 2-3 års sikt kunna ta fram ytterligare produkter för marknaden.

– Vi måste identifiera produkten och sammansättningen av bioimplantatet och molekylerna och testa det i bensystem, djursystem och så småningom på människa. Komponenterna finns, det gäller bara att blanda ihop dem. Eftersom det handlar om medicinteknik och inte läkemedel kan vi komma ut och testa en produkt inom rimlig närtid, säger Eskil Söderlind till Rapidus.

Avena Partners består av förutom Eskil Söderlind också av medicin- och bioteknikexperterna Karin Bryder och Anki Malmborg-Hager. Trion har som Rapidus tidigare berättat investerat i nystarten av läkemedelsbolaget MD-Pharma (numera Merozyne Therapeutics) samt startat och driver företaget bulb Intelligence.

Jennie Lorentsson

Avena Partners bildar ytterligare ett forskningsbolag. Denna gång ligger fokus på kroppsegna proteiner som ska ge bättre inväxt för bioimplantat. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.