tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

290 miljoner i första betalningen från Johnson & Johnson

Alligator Bioscience har hittills varit tystlåtna om villkoren i höstens uppmärksammade licensaffär med Johnson & Johnson. Rapidus kan i dag avslöja att det börsaktuella Lundabolaget fått en initial betalning på 290 miljoner kronor från den amerikanska läkemedelsjätten. Inom en snar framtid räknar Alligator dessutom med första milstolpe-ersättningen.

De 290 miljonerna har Alligator fått utöver de 83 miljoner kronor som Johnson & Johnson betalade i en nyemission för att bli fjärde största ägaren i Alligator, med drygt sju procent av aktierna.

Totalt kan avtalet med Johnson & Johnson tillföra Alligator 700 miljoner dollar i form av milstolpe-betalningar, där den första alltså är nära förestående.

Per_Norlén– Den kommer inte vara lika stor som up front-betalningen men är en tydlig indikation på att planerna fortskrider som de ska, säger Alligator Biosciences vd Per Norlén till Rapidus.

Licensaffären gäller läkemedelskandidaten ACD-1013, som är den mest utvecklade i Alligators forskningsportfölj. Det är en antikropp som genom att aktivera immunförsvaret ska kunna få kroppen att slå ut cancertumörer.

Den näst mest utvecklade kandidaten, som nu befinner sig i en preklinisk fas, vill företaget driva fram själva. För att kunna genomföra sin strategi på en snabbutvecklande marknad behövs alla pengar som Alligator Bioscience får in genom licensaffären, och mer. Under 2016 ska Alligator Bioscience noteras på Nasdaq Stockholm, och planerar då även för en listningsemission.

– Vi kommer driva alla våra projekt i full fart framåt och också ta vissa risker för att kunna säkerställa att vi är konkurrenskraftiga. Nu har vi trygga finanser flera år framåt och vi ligger bra till men vi måste verkligen utnyttja det här försprånget och driva fram flera läkemedel samtidigt, säger Per Norlén.

I dag arbetar 34 personer på Alligator Bioscience på Medicon Village i Lund.

Hanna Sigeman

Alligator Bioscience har hittills varit tystlåtna om villkoren i höstens uppmärksammade licensaffär med Johnson & Johnson. Rapidus kan i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.