Alligator Bioscience har hittills varit tystlåtna om villkoren i höstens uppmärksammade licensaffär med Johnson & Johnson. Rapidus kan i dag avslöja att det börsaktuella Lundabolaget fått en initial betalning på 290 miljoner kronor från den amerikanska läkemedelsjätten. Inom en snar framtid räknar Alligator dessutom med första milstolpe-ersättningen.
De 290 miljonerna har Alligator fått utöver de 83 miljoner kronor som Johnson & Johnson betalade i en nyemission för att bli fjärde största ägaren i Alligator, med drygt sju procent av aktierna.
Totalt kan avtalet med Johnson & Johnson tillföra Alligator 700 miljoner dollar i form av milstolpe-betalningar, där den första alltså är nära förestående.
– Den kommer inte vara lika stor som up front-betalningen men är en tydlig indikation på att planerna fortskrider som de ska, säger Alligator Biosciences vd Per Norlén till Rapidus.
Licensaffären gäller läkemedelskandidaten ACD-1013, som är den mest utvecklade i Alligators forskningsportfölj. Det är en antikropp som genom att aktivera immunförsvaret ska kunna få kroppen att slå ut cancertumörer.
Den näst mest utvecklade kandidaten, som nu befinner sig i en preklinisk fas, vill företaget driva fram själva. För att kunna genomföra sin strategi på en snabbutvecklande marknad behövs alla pengar som Alligator Bioscience får in genom licensaffären, och mer. Under 2016 ska Alligator Bioscience noteras på Nasdaq Stockholm, och planerar då även för en listningsemission.
– Vi kommer driva alla våra projekt i full fart framåt och också ta vissa risker för att kunna säkerställa att vi är konkurrenskraftiga. Nu har vi trygga finanser flera år framåt och vi ligger bra till men vi måste verkligen utnyttja det här försprånget och driva fram flera läkemedel samtidigt, säger Per Norlén.
I dag arbetar 34 personer på Alligator Bioscience på Medicon Village i Lund.
Hanna Sigeman