onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Saromics och Red Glead skissar på nytt avknoppningsbolag

Under 2015 ökade Medicon Village-företaget Saromics Biostructures sin omsättning med 25 procent. Samtidigt skissar företaget på ytterligare en avknoppning inriktad på epigenetik, tillsammans med samarbetspartnern och kontorsgrannen Red Glead Discovery.

Båda företagen är inriktade på kontraktsforskning, Saromics genom strukturbeskrivning av främst proteiner, och Red Glead Discovery genom forskning på tidiga faser av läkemedelsutveckling.

Bj”rn Walse– Vi säljer båda tjänster för att kunna finansiera våra egna projekt, ingen av oss har något riskkapital. Vi började titta på att spinna ut samarbetet som ett eget bolag redan i höstas så det är något som vi är mitt uppe i. Vi är inte klara än med konstellationen, men när det händer ska vi börja leta efter finansiering, säger Saromics vd Björn Walse till Rapidus.

Det planerade avknoppningsbolaget baseras på ett forskningssamarbete som startade 2012 och kretsar kring proteiner som är involverade i epigenetiska processer, med målet om att identifiera molekyler som kan utvecklas till läkemedelskandidater mot huvudsakligen cancer, men även diabetes och andra inflammatoriska sjukdomar.

Saromics Biostructures och Red Glead Discovery samarbetar även i nybildade Lundabolaget Merozyne Therapeutics, som är baserat på LU-forskning om muskelsjukdomen MDC1A. Bolaget har sedan i december letat kapital på sex miljoner kronor och är nu i diskussion med investerare enligt Björn Walse.

Omsättningen i Saromics har under de senaste åren gått uppåt i stadig takt. Under 2015 landade omsättningen på en bit över sju miljoner, med en mindre förlust i resultat.

Saromics Biostructures grundades för tio år sedan och var tidigare en stadig kund och användare av det numera nedlagda Maxlab i Lund, föregångaren till Max IV. De senaste årens ökning av antalet uppdrag har gjort att Saromics istället har sökt sig till forskningsanläggningar ute i Europa, och främst Diamond Light Source nära Oxford. Företaget har i dag tolv anställda.

Hanna Sigeman

Under 2015 ökade Medicon Village-företaget Saromics Biostructures sin omsättning med 25 procent. Samtidigt skissar företaget på ytterligare en avknoppning inriktad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.