onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Medeonbolag köper brittisk läkemedelskandidat

Medeonbolaget Pila Pharma har köpt exklusiv ensamrätt till en läkemedelskandidat som brittiska Ario Pharma utvecklat mot KOL. Nu ska substansen istället testas för typ II-diabetes.

I uppköpet från Ario Pharma ingår patent, sakkunskap och forskningsresultat från flera molekyler, däribland kandidaten XEN-D0501, som företaget själva beskrivit som sitt flaggskepp. Ario Pharma avslutade under fjolåret fas II-studier av XEN-D0501 som ett läkemedel mot KOL, efter att det klassats som ett säkert preparat men inte verksamt mot sjukdomen.

Pila Pharma grundades 2014 och baseras på forskning som vd Dorte X Gram bedrev hos läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Forskningen bygger på att blockera TRPV1, eller ”chilireceptorn”. Receptorn, som även reagerar på det aktiva ämnet i chilifrukter, har länge varit i fokus för forskning kring smärtlindring. Hos Novo Nordisk upptäckte Dorte X Gram att blockering av receptorn kanske också kan reglera insulinproduktionen hos diabetespatienter. 2014 bildades avknoppningen Pila Pharma.

Pila Pharma har under sina prekliniska studier förra året, som finanseriades genom den nya delägaren Almi Invest, visat att flera chilireceptor-blockerande substanser, däribland XEN-D0501, har en effekt på glukosnivåer i blodet hos diabetesdrabbade möss. Nu väntar kliniska utvecklingsstudier för att utvärdera effektiviteten och säkerheten av ämnet i behandling av typ II-diabetes hos människor.

Dorte X Gram– Vi hoppar över hela den tidiga utvecklingsdelen för att utvärdera säkerheten i toxikologiska studier, som kostar mycket pengar. Den har inte testats på diabetiker än, så vi måste göra en säkerhetsstudie för att se att den är säker att använda i diabetiker. Nästa steg är att visa att den också är effektiv i människor, att den reglerar glukos och lipider, säger Dorte X Gram till Rapidus.

För att kunna genomföra samtliga studier krävs minst 75 miljoner kronor inom loppet av tre år, och nu letar Pila Pharma brett efter investerare. Målet är att göra en exit efter fas II-studie.

– I Pila Pharma har vi ett användarpatent som skyddar den här typen av substanser, så vi har rätt att behandla diabetes och fetma med den här substansen i Europa och USA. Därmed har vi möjlighet att göra en jättebra exit, och sälja till big pharma, säger Dorte X Gram.

Kliniska studier och anställning av ett par anställda är planerade att till efter sommaren. I dagsläget är Dorte X Gram ensam anställd i företaget.

I januari tog Jan R Nilsson, tidigare vd för Verisure i Norge, Belgien, Holland och Danmark, över styrelseordförandeposten i Pila Pharma. I styrelsen ingår även Per Antonsson från Almi Invest.

Hanna Sigeman

Medeonbolaget Pila Pharma har köpt exklusiv ensamrätt till en läkemedelskandidat som brittiska Ario Pharma utvecklat mot KOL. Nu ska substansen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.