fredag 3 maj 2024

inloggad som

Medicinteknikbolag plockar in sex miljoner inför lansering

Lundabaserade medicinteknikbolaget Cross Technology Solution tar in sex miljoner kronor i en nyemission. Investeringen kommer bara veckor innan den officiella lanseringen av företagets mjukvara för distanskommunikation mellan sjukvård och patient.

Emissionen är företagets andra inom ett år. Förra våren investerades 3,8 miljoner kronor i Cross Technology av bland annat investmentbolaget Dendera Holding och affärsänglarna Per-Ola Ovin, Per Erlandsson och Jesper Jelmteg.

– Det är i princip samma ägargruppering som investerar denna gång, säger styrelseordförande Thomas Wiklund till Rapidus.

Genom företagets molnbaserade mjukvara LifePod kan patienters hälsoutveckling följas i realtid, och kritiska sjukdomstillstånd kan upptäckas på distans. Tester har genomförts på SUS, där andra omgången tester nu är i gång. Universitetssjukhuset i Umeå kommer inom kort bli ytterligare en del av testningen, med fokus på bland annat geografiska avstånd.

Lanseringen av LifePod sker i samarbete med Telia och sjukvårdsrådgivningsföretaget MedHelp, som ser ut att bli Cross Technology Solutions första kund, enligt Thomas Wiklund. Han ser också att intresset för e-hälsa från läkare och regionpolitiker har ökat under det senaste året.

– Jag tror att det beror på en ökad förståelse över lag från vården. Sedan finns det ett allmänt intresse från den konsumentinriktade hälsoprodukter med till exempel aktivitetsarmband, som även det får upp intresset inom e-hälsa, säger Thomas Wiklund.

Cross Technology Solutions grundades 2004 av Thomas Bergqwist, och två år senare patenterades LifePod. Företaget sysselsätter i dag tio personer.

Hanna Sigeman

Lundabaserade medicinteknikbolaget Cross Technology Solution tar in sex miljoner kronor i en nyemission. Investeringen kommer bara veckor innan den officiella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.