fredag 27 september 2024

inloggad som

Fingerprint Cards expanderar danskt utvecklingskontor

I skuggan av Fingerprint Cards större kontor i Malmö och Göteborg expanderar deras filial och dotterbolag i Köpenhamn snabbt. Det senaste året har personalstyrkan mer än fördubblats till cirka 25 anställda.

Filialen i Köpenhamn är inriktad på utveckling av mjukvara. Om utvecklingen följer prognosen för bolaget i stort kommer det att vara runt 40 anställda på andra sidan sundet vid årets slut, uppger vd Jörgen Lantto för Rapidus.

Jörgen_Lantto– Vi har ju sagt att vi ska öka personalen med 50 procent under 2016 i hela bolaget, och det är troligt att den procentsatsen gäller även för Köpenhamnskontoret, säger han.

I nuläget har Fingerprint Cards sammanlagt 250 anställda – där Malmökontoret växt sig störst med runt 100 anställda. Huvudkontoret i Göteborg sysselsätter ett 80-tal. Vid årets slut räknar ledningen med att vara knappt 400 totalt.

Fingerprint Cards utvecklar och producerar så kallad biometrisk teknik, där matchning av fingeravtryck fastställer den personliga identiteten. Hård- och mjukvaran, där den senare utvecklats tillsammans med Lundaföretaget Precise Biometrics, landar oftast i en sensor i mobiltelefoner.

Den senaste tiden har Fingerprint Cards teknik lanserats i bland annat de kinesiska mobiltillverkarna Xiaomis och Huaweis produkter. Intäkterna från licensavtal med Fingerprint Cards är ett stort skäl till att Precise Biometrics lyckades vända till en vinst på 4,4 miljoner kronor i senaste kvartalsrapporten, jämfört med en förlust på -9,6 miljoner samma period 2014.

Fingerprint Cards aktie gjore en remarkabel värdestegring under 2015 då kursen ökade tiofalt, dock med en vikande kurva sedan årsskiftet. 2015 var omsättningen 2,9 miljarder kronor och resultatet 910 miljoner kronor, att jämföra med 2014 års siffror där omsättningen var 238 miljoner kronor och en redovisad förlust på -146 miljoner.

Magnus Erlandsson

I skuggan av Fingerprint Cards större kontor i Malmö och Göteborg expanderar deras filial och dotterbolag i Köpenhamn snabbt. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…