måndag 4 december 2023

inloggad som

Simris Alg fyller på kassan inför notering – siktar på minst 50 miljoner

Inför noteringen på First North i april siktar Simris Alg på att ta in mellan 50 och 56 miljoner kronor. Listningsemissionen klubbas på en bolagsstämma nästa vecka och ska ge Simris Alg muskler att såväl fördubbla algproduktionen på Österlen som att nå positivt kassaflöde 2018.

Delar av emissionen är redan säkrad genom teckningsåtaganden från gamla och nya ägare, uppger Simris Algs vd Fredrika Gullfot utan att vilja precisera närmare. Under 2015 tog bolaget in sammanlagt 41 miljoner kronor i tre omgångar. Bland annat gick organisationen Djurens Rätt in som nya investerare i oktober. Enligt den färska årsredovisningen för 2015 är de största ägarna, med runt 14 procent var, Fredrika Gullfot och Rolf Karlsson, som förra året sålde sitt taxiimperium Fågelviksgruppen till amerikanska H.I.G. Capital.

Pengarna från listningsemissionen ska främst gå till att skala upp produktionen. Det senaste året har Simris Alg lagt 4,9 miljoner kronor på att köpa loss fastigheten i Hammenhög utanför Simrishamn där verksamheten bedrivs och ytterligare 21 miljoner kronor på att bygga ut produktionsvolymen i odlingssystemet från 4 till 119 kubikmeter.

fredrika_gullfot– Den utbyggnaden börjar vi driftsätta nu i mars. Med listningsemissionen ska vi utöka med ytterligare 119 kubikmeter. Det steget kräver ett nytt växthus, säger Fredrika Gullfot till Rapidus.

Simris Algs första egna produkt är ett kosttillskott med Omega 3-olja extraherad ur algerna. Bolaget säljer även livsmedel som teer och smoothie-pulver från alger odlade av andra aktörer. Försäljningen har pågått i Sverige i liten skala under 2015 – nettoomsättningen i bokslutet landade på 280.000 kronor. I februari öppnade Simris Alg en webbshop riktad mot övriga världen men det är först till hösten som Fredrika Gullfot räknar med att dra igång på riktigt.

– Vi har inte kapacitet i dag till att sälja mer. Första skörden från den nya anläggningen blir klar i augusti eller september, säger hon.

Som främsta marknader nämner hon Sydkorea, USA, Brasilien och Storbritannien. Pengarna från listningsemissionen ska enligt planen räcka tills bolaget är kassaflödespositivt någon gång 2018.

Simris Alg sysselsätter i dag 16 personer varav 4 vid ett säljkontor i Stockholm och resten i Hammenhög. Inför noteringen har Patrik Norberg, tidigare finanschef på Precise Biometrics, värvats till motsvarande post på Simris Alg.

Erik Olausson

Inför noteringen på First North i april siktar Simris Alg på att ta in mellan 50 och 56 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad