torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ledningen väcker liv i avsomnat diagnosbolag i Lund

Medicinteknikbolaget Prolight Diagnostics i Lund har legat i malpåse i flera år. Sedan i höstas har styrelsen och ledningen arbetat med bolaget, som drar igång verksamheten på nytt.

Förhandlingar pågår med brittiska affärs- och teknikutvecklaren TTP, The Technology Partnership. 2007 slöt bolagen ett avtal om att TTP skulle ta över utvecklingen av Prolights diagnosverktyg. Ett motsvarande upplägg är under förhandling nu, skriver Prolight själva på sin hemsida.

Prolight Diagnostics diagnosverktyg kan mäta upp till fyra biomarkörer i blod och andra kroppsvätskor och ska kunna ge lokala och exakta diagnoser hos patienter på kort tid.

I november tog bolaget in 2,5 miljoner kronor från tidigare ägare. På bolagets hemsida skriver ledningen att de “planerar att finansiera utvecklingsarbetet via kapitalmarknaden och vi återkommer med mer information inom kort.”

I styrelsen för Prolight Diagnostics sitter bland annat Mats Persson, Masoud Khayyami, Ingemar Kihlström och Gunnar Säll. Sommaren 2015 utsågs Tomas Jonsson till vd, han har ett förflutet från bland annat DuPont och IBM. Rapidus har sökt företrädare för Prolight för att få veta mer om bolagets utveckling men ingen vill ge några kommentarer.

Prolight Diagnostics grundades 1999 av Masoud Khayyami, vd för SpectraCure som är noterat på Aktietorget sedan i somras. År 2011 var Prolight Diagnostics nära att noteras på Aktietorget, men planerna avbröt sedan listningsemissionen på tio miljoner kronor inte nådde upp till minibeloppet.

Emily Binks

Medicinteknikbolaget Prolight Diagnostics i Lund har legat i malpåse i flera år. Sedan i höstas har styrelsen och ledningen arbetat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]