söndag 12 maj 2024

inloggad som

Frankenius skjuter till nya miljoner till Triomed

Lundaföretaget Triomed har genom en nyemission fått in sex miljoner kronor i verksamheten. Ett belopp i samma storleksordning är i dagarna på väg in, enligt Triomeds vd Anders Wallenås. Samtidigt utökas styrelsen md Mats Wahlström, före detta USA-chef för Gambro.

I bägge fallen är det bolagets två största ägare, Paul Frankenius bolag Frankenius Equity och Triomeds grundare Anders Helmner som står för lejonparten av tillskottet. Efter den initiala emissionen kommer Frankenius Equity att äga 34 procent och Anders Helmner 24 procent av bolaget. Bland övriga ägare finns Almi Invest Syd.

– Vi kommer att använda pengarna till fortsatt produktutveckling och begynnande marknadsföring av våra två huvudprodukter, säger Anders Wallenås.

De två produkter som Anders Wallenås syftar på är Carry Life Cardio och Carry Life Renal. Båda fungerar som portabel utrustning för dialys inne i bukhålan, vid nedsatt njurfunktion eller vid hjärtsvikt.

– Vi påbörjade lanseringen av produkterna förra året på två stora konferenser för njurläkare och fick ett fantastiskt mottagande vid båda tillfällena, säger Anders Wallenås.

Enligt Anders Wallenås har kliniska prövningar av Carry Life Cardio just dragit igång i Heidelberg i Tyskland och under andra delen av 2016 kommer även Carry Life Renal testas i kliniska försök vid tre större sjukhus i Sverige. Av regulatoriska skäl har Triomed för avsikt att marknadsföra produkterna i Europa först.

– Vi behöver statistisk signifikans på de värden vi vill ha fram. Men vi hoppas ha ett underlag för CE-märkning på Carry Life Cardio inom ett år. Carry Life Renal ligger något senare i tidplanen, säger Anders Wallenås.

Ett annat tillskott för Triomed är att Mats Wahlström blir ny styrelseledamot. Han är ledamot i noterade medicinteknikkoncernen Getinge och har mer än 30 års internationell erfarenhet inom hälso- och sjukvård, bland annat som finanschef och USA-chef för Gambro.

Magnus Erlandsson

Lundaföretaget Triomed har genom en nyemission fått in sex miljoner kronor i verksamheten. Ett belopp i samma storleksordning är i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen