måndag 20 maj 2024

inloggad som

Sjukhus i Trollhättan tar in skånskt beslutsstöd i vården

I Skåne använder över hundra anställda inom ambulans- och akutsjukvården Malmöbolaget Tonttus app för beslutsstöd. Nu har Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan lagts till kundlistan.

Tonttu bildades för två år sedan och släppte sin applikation på Google Play för ungefär tre veckor sedan. Sedan slutet av 2015 används även appen på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Samtal förs med ytterligare potentiella kunder i närområdet.

Tonttus app och hemsida Triagehandboken är ett beslutsstödssystem som underlättar för vårdpersonal att hantera akuta situationer. Genom att svara på frågor om olika symptom ger appen besked om lämplig vårdinstans för patienten. Systemet bygger på ett beslutsstöd som används i Region Skåne sedan tidigare.

– Vi har tagit den produkten och gjort en digitalisering som man kan använda i hemsjukvård, på vårdcentral, i akutvård och ambulans, säger medgrundare André Johansson till Rapidus.

Mjukvaruutvecklingen har skett inom bolaget och tester har genomförts på vårdcentraler inom Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö. Ingen extern finansiering har hittills tagits in. Tonttu har däremot fått stöd från Medeons inkubatorprogram.

Emily Binks

I Skåne använder över hundra anställda inom ambulans- och akutsjukvården Malmöbolaget Tonttus app för beslutsstöd. Nu har Norra Älvsborgs Länssjukhus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.