I höstas beslutade Region Skåne att bilda ett delägt bolag tillsammans med Lundaprofessorn Deniz Kirik. Tanken är att bana väg för större donationer till ett nytt center för genterapeutisk forskning i Lund. Men ärendet har rört upp damm i de politiska korridorerna och för andra gången på några månader tvingas regionen nu se över sin bolagspolicy.
Det gemensamma bolaget, Genovation Care, bildas med Region Skåne som minoritetsägare och Deniz Kiriks helägda bolag Braingene som majoritetsägare. Alla papper ska skickas till bolagsverket denna vecka, enligt regionens forskningschef Hannie Lundgren, och bolaget ska bli grunden för en framtida satsning på genterapi i Lund.
Det är första gången som regionen bildade ett gemensamt bolag en enskild person och trots att regionfullmäktige klubbade igenom beslutet i höstas var flera politiker tveksamma. Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet, med hänvisning till att det är fel att bilda bolag med enskilda medarbetare. Alliansen krävde att regionens bolagspolicy revideras, vilket gick igenom.
I torsdags presenterades den för politikerna, med ett nytt kapitel särskilt om delägda bolag.
– Vi har satt i text att man alltid bör överväga andra alternativ för samarbete, bolagsform är inte alltid det bästa, säger Marie Jacobsson som arbetat fram den nya bolagspolicyn.
Men politikerna ansåg att reglerna fortfarande var otydliga, och på regionstyrelsemötet blev det bakläxa. Nu skickas bolagspolicyn återigen till tjänstemännen.
– Det fanns frågor från alla partier som handlar om insynen i bolag, om förtroendevalda ska vara styrelsemedlemmar och vissa förtydliganden som behövdes, säger Cecilia Eklund regionstyrelsens sekreterare.
Den omarbetade versionen väntas presentera till regionstyrelsens möte i april.
Olof Peterson