fredag 24 maj 2024

inloggad som

Skånskt finansbolag går i konkurs – tiotal anställda berörs

Malmöbaserade Global Financial Group Sweden var nära en notering på Aktietorget under 2015. I höstas köptes koncernen istället upp av QV Invest, som upptäckt stora hål i kassan och nu tvingas sätta bolaget i konkurs. Ett tiotal anställda i Malmö berörs.

Global Financial Group Sweden, GFGS, har erbjudit olika finansiella produkter och försäkringar för både företag och privatpersoner. I oktober 2014 inleddes en listningsemission som skulle ta bolaget till Aktietorget under april 2015.

Listningen genomfördes dock aldrig. Orsaken har inte kommunicerats, men under hösten köptes bolaget upp av QV Invest och bytte namn till QV Capital. Säljare var två svenskar bosatta i Schweiz genom bolaget Global Financial Group AG.

Anders Struksnes– Det visade sig dock att det fanns dolda negativa poster i balansen, varför vi fick ansöka om konkurs, säger Anders Struksnes, som tagit plats i den tillfälliga styrelsen i bolaget.

Martin Lindgren, som ansvarar för legala frågor inom QV Invest, menar att affären såg bra ut på pappret.

– Det fanns en av revisorerna godkänd årsredovisning och det såg ut som om det fanns tillgångar i dotterbolagen. Men vid noggrannare begrundande fanns det inte det, säger han till Rapidus.

Inför listningsemissionen angavs att tillgångarna uppgick till 66 miljoner kronor.

Nu har QV Invest ansökt om konkurs för GFGS, samt för tre av de fem dotterbolagen. Enligt Martin Lindgren berörs 10-15 anställda, de flesta baserade i Malmö. Det är oklart om QV Invest kommer att rikta några krav mot de före detta ägarna i Schweiz.

– Vi inväntar konkursförvaltarens rapport, men det är i alla fall inte troligt att vi skjuter in mer pengar i bolaget, säger Anders Struksnes.

Enligt senaste årsredovisningen omsatte GFGS-koncernen cirka tio miljoner kronor 2014 men gjorde ett negativt resultat på -77 miljoner.

Global Financial Group Sweden startades 2011. 2013 rekryterades Mats Löfgren som styrelseledamot och vd. Värvningen beskrevs i media som Löfgrens comeback, efter han friats från misstankar i ett svindlerimål mot Handelsbanken 2011. Dock kom han att lämna GFGS redan samma år.

GFGS har genom åren tillförts kapital genom aktieägartillskott, nyemissioner och lån. Pengarna har investerats i bolagsköp, bland annat Kronan Kapital, Liljecrona Investeringsrådgivning och konkursboet efter apputvecklaren Nindev i Malmö.

Vid sidan av QV Capital har QV Invest andelar i flera hälsofokuserade bolag, bland annat Greenleaf Medical, där Anders Struksnes är vd, Certapax och NattoPharma.

Ordförande för QV Invest är Jörgen Andersson, före detta socialdemokratisk energiminister, inrikesminister och tidigare styrelseordförande för Vattenfall. Vd är Caisa Sillén, tidigare verksam inom banksfären, med positioner på Danske Bank, Länsförsäkringar och SEB. Båda tillsattes efter årsstämman 2014, då QV Invest tog in 11,9 miljoner kronor för att säkerställa likviditeten i bolaget.

Vi har sökt de tidigare ägarna till GFGS utan framgång.

Jennie Lorentsson
Emily Binks

Malmöbaserade Global Financial Group Sweden var nära en notering på Aktietorget under 2015. I höstas köptes koncernen istället upp av QV […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.