fredag 10 maj 2024

inloggad som

Höganäs mångdubblar intäkterna från 3D-skrivare

|  , ,
|  

Industrikoncernen Höganäs satsning på att hyra ut 3D-skrivare för metallkomponenter och att själva utföra legojobb växer. Under våren investerar dotterbolaget Digital Metal i ny teknik för att klara orderingången.

Det har gått drygt två år sedan Höganäsbolaget rullade ut sin satsning på 3D-skrivare för olika metallkomponenter. Då hade man två skrivare, i dag har man fyra och en femte är på väg in.

ralf_carlstrom– Det går framåt hela tiden, vi har kommit igång med volymproduktionen och den ökar hela tiden. Vi har två skrivare i produktion, en till kommer i mars och en använder vi för att testa olika material och ytterligare en för vidare utveckling av tekniken, säger Ralf Carlström, chef för Höganäs 3D-verksamhet.

Sedan starten har antalet anställda ökat från en handfull till 20, och verksamheten gått upp till tvåskift för att hinna med legojobben. Parallellt utvecklas nya metoder och material som fungerar i skrivarna.

– Vi har tagit fram ytterligare ett rostfritt material, 17-4 PH, som har mycket hög hållfasthet och lämpar sig väl för komplicerade komponenter i allt från bilindustri till medicinteknik, säger Carlström.

Bolaget har även en skrivare uthyrd till en tillverkningsindustri utanför Sverige och Ralf Carlström ser möjligheter i att låta den grenen växa.

– Nyfikenheten är stor och det verkar som om det är många som vill skaffa sig egen maskin för att lära sig tekniken, säger han till Rapidus.

Hur mycket Höganäs investerat på additiv tillverkning och Digital Metal är inte offentligt, men Ralf Carlström uppger att omsättningen ökade med flera hundra procent procent för 2015. I årsredovisningen för 2014 har 3D-verksamheten en omsättning på knappt två miljoner kronor.

Höganäs är världens största järnpulvertillverkare, 2015 landade omsättningen på 7,59 miljarder. Bolaget ägs av Wallenbergarnas FAM och Lindéngruppen.

Jennie Lorentsson

Industrikoncernen Höganäs satsning på att hyra ut 3D-skrivare för metallkomponenter och att själva utföra legojobb växer. Under våren investerar dotterbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen