fredag 29 mars 2024

inloggad som

Region Skåne satsar på nanofabrik

Region Skåne går in med fyra miljoner kronor i stöd till utvecklingen av en pilotfabrik för nanoteknik i området mellan ESS och MAX IV. Även det statligt ägda RISE vill vara med i projektet.

Beslut om investeringen tog regionala utvecklingsnämnden på sitt senaste sammanträde, och innebär att regionen stöttar projektet ProNano med två miljoner kronor per år under 2016 och 2017.

ProNano planeras blir den första stora satsningen på̊ infrastruktur mellan ESS och MAX IV, och ska bli en pilotfabrik som ska ta nanoteknikforskning till industrialisering. Projektet har genomgått en förstudie, ledd av CellaVisions förra vd Yvonne Mårtensson, finansierad med drygt två miljoner av Region Skåne och Vinnova.

Nu kan regionens investering ta projektet in i en ny fas, som innefattar vidare affärsutveckling och projektering av den planerade fabriken.

Yvonne Mårtensson– Det är väldigt positivt att regionen satsar pengar på det här. Men det kommer behövas en grupp människor som jobbar med detta, så det behövs mer pengar för att slutföra fasen, säger Yvonne Mårtensson projektledare för ProNano.

Mer engagemang kan vara på väg. Just nu jobbar RISE, statens ägarbolag för industriforskningsinstitut, med att ta fram ett dokument som ska reglera deras engagemang i ProNano.

– Vårt intresse i detta är att ta nanotekniken vidare till industriell tillämpning, säger Olof Sandberg, chefsstrateg på RISE, till Rapidus.

Han uppger att RISE är villiga att, tillsammans med Region Skåne och Lunds universitet ta en ledande ställning i Pronano, men det finns inga beslut om pengar ännu.

– Vi har lyft upp nanotekniken och pekar på detta område när vi äskar pengar i den kommande forskningspropositionen, säger han.

Olof Peterson

Region Skåne går in med fyra miljoner kronor i stöd till utvecklingen av en pilotfabrik för nanoteknik i området mellan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]