torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Teknikkonsulter stämmer Koenigsegg

Den omskrivna sportbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm har hamnat i tvist med ett teknikbolag som anlitats för att ta fram system för ljudreducering i bilarna. Creo Dynamics från Linköping, som även finns representerat på Ideon i Lund, stämmer Koenigsegg på drygt 800.000 kronor för utebliven ersättning.

Tvisten har sin början sommaren 2014, då Koenigsegg inledde ett samarbete med Creo Dynamics. Uppdraget gick ut på att i ett första steg mäta och utvärdera ljudbilden i testbilar, för att i nästa steg installera teknik för ljudreducering.

Steg ett avlöpte enligt plan och steg två inleddes under sensommaren samma år, med installation i Koenigseggs testbilar. Men i december meddelade Koenigsegg att avtalet skulle upphävas och att Creo inte skulle få betalt för mer än arbetet i första steget.

– Vi anser att de inte har uppfyllt avtalet som de ingått med oss, därför har vi hamnat i den här sitsen. Det är tråkigt och olyckligt och det känns som att lägga energi på fel ställe, men ibland blir man oense, säger Halldora von Koenigsegg, vd för Koenigseggs moderbolag Alpraaz, till Rapidus.

Creo skriver i stämningsansökan att de resultat Koenigsegg förväntat sig inte ingått i avtalet och att man redan efter första steget förklarat att den teknik Creo hade att erbjuda endast kunde reducera ljudnivån till viss del. Tvisten avgörs nu i Helsingborgs tingsrätt.

Koenigsegg grundades 1994 av vd:n Christian von Koenigsegg. Bolaget har sitt säte i Valhall Park utanför Ängelholm, och sysselsätter i dag runt 100 personer. Omsättningen 2014 landade på drygt 91 miljoner kronor, med ett positivt resultat på 1,7 miljoner.

Rapidus har utan framgång försökt nå Creo Dynamics för en kommentar.

Jennie Lorentsson

Den omskrivna sportbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm har hamnat i tvist med ett teknikbolag som anlitats för att ta fram system […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad