fredag 23 februari 2024

inloggad som

Ström & Gulliksson stämmer EY-revisor på 25 miljoner…

Härvan kring det misstänkta bokföringsfifflet i Malmöbaserade patentbyrån Ström & Gulliksson växer. Ägarna stämmer nu en av revisionsjätten EYs seniora skånska medarbetare på 25 miljoner kronor. Parallellt åtalas en tidigare hög chef i Ström & Gulliksson för grovt bokföringsbrott.

Rapidus har tidigare rapporterat om de misstänkta manipulationerna av Ström & Gullikssons bokföring, som var nära att knäcka bolaget när de uppdagades under 2014. Bakgrunden är en affär några år tidigare då en grupp nyckelpersoner i Ström & Gullikssons ledning köpte ut patentbyrån från danska Arator för 23 miljoner kronor. Köpeskillingen baserades på det bokförda värdet av Ström & Gulliksson i årsredovisningen för 2010, men enligt ägargruppen var denna redovisning så felaktig att bolaget i själva verket var konkursmässigt.

Detta borde ha upptäckts i revisionen, menar ägargruppen som därför stämmer en av EYs seniora medarbetare, med revisionsuppdrag i över 200 skånska aktiebolag. I stämningsansökan till tingsrätten skriver de att om revisorn inte utfört sitt uppdrag försumligt under flera års tid skulle differensen i bokföringen upptäckts och affären med Arator aldrig genomförts.

Ärendet är känsligt och varken den utpekade medarbetaren eller EY centralt vill kommentera anklagelserna.

”Revisorn blev delgiven stämningsansökan i går kväll och går nu noggrant igenom denna med sitt juridiska ombud. I övrigt har vi inga kommentarer till stämningsansökan i nuläget”, skriver EYs svenska kommunikationschef Katarina Roslund i ett mejl till Rapidus.

Inte heller Rikard Roos, vd på Ström & Gulliksson och medlem i ägargruppen som står bakom stämningen, vill ge fler detaljer än vad som framkommer i stämningsansökan.

Där riktar ägargruppen också kritik mot EYs anställda för att revisorn förlitat sig för mycket på information från en tidigare hög chef på byrån. Denne har under hösten åtalats av Ekobrottsmyndigheten för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Enligt åtalet ska den tidigare chefen i förhör ha erkänt att han vid ett senare tillfälle manipulerat bokföringen genom att skriva ned leverantörsskulderna och justera upp kundfordringarna med mångmiljonbelopp. Rättegångsdatum är satt till februari.

Erik Olausson

Härvan kring det misstänkta bokföringsfifflet i Malmöbaserade patentbyrån Ström & Gulliksson växer. Ägarna stämmer nu en av revisionsjätten EYs seniora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.