fredag 17 maj 2024

inloggad som

Axis mångdubblar försäljning inom nya teknikområden

|  
|  ,

Vid sidan av nätverkskamerorna har Axis försäljning inom sidoprodukter mångdubblats det senaste året. Och det är framförallt försäljningen av passagekontrollsystem som ligger bakom, uppger Axis ansvarige för investerarrelationer.

Under årets tredje kvartal har Axis försäljning av produkter som inte är nätverkskameror landat på 20 miljoner kronor. Det är lika mycket som under hela förra året och fem gånger mer än tredje kvartalet 2014. I produktgruppen ingår sedan 2013 passagekontrollsystem som bland annat innefattar IP-baserad porttelefon, nätverksanslutna högtalare och audiovisuell identifieringsteknik.

Johan Paulsson– Försäljning av passagekontrollsystem är den största bidragande anledningen till ökningen. Vår ambition är att vi ska växa inom andra produktgrupper än nätverkskameror, säger Johan Lundin, ansvarig för Axis investerarrelationer, till Rapidus.

Enligt sensate kvartalsrapporten sysselsätter Axis totalt 2.109 personer, varav över 1.200 i Lund. Bolaget omsatte 1.906 miljoner kronor under tredje kvartalet, en ökning med 30 procent jämfört med samma period förra året.

För några år sedan skapade Axis en öppen applikationsplattform. Konceptet innebär att vem som helst kan skapa program som förser nätverkskamerorna med olika funktioner, till exempel räkna förbipasserande fordon. Plattformen är praktiskt jämförbart med Apples App Store.

Johan Paulsson – Den delen går klart framåt. Dock ska det erkännas att vi hade hoppats det skulle gå snabbare, men så kan det vara ibland med nya teknikområden, säger teknisk chef Johan Paulsson till Rapidus.

Inriktningen för Axis teknikutveckling har inte förändrats sedan japanska kamerajätten Canon blev huvudägare i våras, menar Johan Paulsson.

– Det tror jag inte. Canon ger oss muskler att bli ännu mer långsiktiga, säger han och uppger att utveckling av produkter kommer fortsätta att ske i Lund.

Emily Binks

Vid sidan av nätverkskamerorna har Axis försäljning inom sidoprodukter mångdubblats det senaste året. Och det är framförallt försäljningen av passagekontrollsystem […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad