First North-noterade teknikbolaget Advenica ligger i förhandlingar med facket för att skära ner personalstyrkan i Lund. Det uppger den nytillträdde vd:n Einar Lindquist i en intervju med Rapidus. Åtgärden är en del av ett sparprogram för att kapa kostnaderna med tio miljoner kronor.
Advenica tillverkar hård- och mjukvara för kryptering av datatrafik och har strax över 50 anställda, varav den absoluta merparten sitter i Stora Råby utanför Lund, där all teknikutveckling sker. Historiskt har bolaget främst arbetet åt den militära sektorn. De senaste åren har produktportföljen utökats med billigare och enklare modeller som ska locka kunder som kommuner och företag. I samband med listningen förra hösten tog bolaget in 45 miljoner kronor för att nå ett genomslag på den civila marknaden för datakryptering.
– Men det har tagit lite längre tid och vi behöver lägga mer energi åt det hållet. Vi ser över hela organisationen, säger Einar Lindquist.
Innebär det personalnedragningar?
– Ja, det är oundvikligt. Men förhandlingarna med facket pågår nu och jag vill inte gå in på hur stora neddragningar det handlar om.
Einar Lindquist har ett förflutet som vd för det tidigare First North-noterade IT-säkerhetsföretaget Cryptzone. Han har suttit i Advenicas styrelse sedan 2014 och tog förra veckan över vd-posten i bolaget. Tidigare vd:n Andreas Linde blir kvar i bolaget och ska fokusera på de befintliga kunderna inom försvar och underrättelsetjänst.
Under årets första nio månader ökade omsättningen med 22 procent till 36 miljoner kronor. Även resultatet efter skatt förbättrades men slutade ändå på -1 miljon i förlust. Einar Lindqvist menar att bolaget nu är på rätt spår.
– Man ska göra sådana här åtgärder när man kan, inte när man måste. Jag ser med tillförsikt på mitt nya jobb, säger han.
Advenica har de senaste åren fått draghjälp av en allt hetare debatt om datasäkerhet efter avslöjandena om amerikanska NSA:s vittgående trålande efter personuppgifter. Nyligen skärpte EU-domstolen kraven på datalagring av konsumentuppgifter, vilket i praktiken gör det olagligt för jättar som Facebook, Google och Amazon att skicka över data om sina europeiska kunder till USA.
– Domslutet kommer påverka oss indirekt, även om det är svårt att säga hur. Men det är i alla fall inte negativt för Advenica, säger Einar Lindquist.
Erik Olausson