måndag 29 april 2024

inloggad som

Birka Biostorage dubblar antalet kunder och planerar Japansatsning

Lundabaserade Birka Biostorage har dubblerat antalet kunder i år och bäddar för en etablering i Japan. Samtidigt startar grundaren Ali Ismail två nya medicinteknikbolag.

Etableringen i Japan väntas ske under 2017 och Birka Biostorages vd Ali Ismail var nyligen där på besök.

– Ett koncept likt Birka är efterlängtat i Japan. Besöket utvecklades till en initial överenskommelse med Japans nationella biobank, som jag hade muntliga diskussioner med i syfte att etablera en Birka Biostorage anläggning på plats, säger Ali Ismail till Rapidus.

Biobanksbolaget, med fem anställda, förvarar och distribuerar provsamlingar åt framförallt läkemedelsbolag, som ställer höga krav på säkerhet och där förvaring kräver speciella tillstånd. Istället för volymer på 1-5 liter förvarar Birka Biostorage numer volymer på uppåt 50 liter i sina lokaler.

Bland de nytillkomna kunderna syns Stockholmsbaserade Diamyd Medical och danska CMC Biologics. Med nya kunder har omsättningen ökat, Ali Ismail uppger att bolaget hittills i år omsatt mer än fjolårets 760.000 kronor.

– Uppskattningsvis ökar vi omsättningen med 30 procent i år och når över en miljon kronor, säger Ali Ismail.

Ali Ismail har nyligen startat ytterligare två bolag. Insolidex på Medicon Village i Lund ska göra 3D-utskrifter för medicinteknik, bland annat proteser i metall.

– Vi ska printa medicintekniska proteser för knäskål, höft eller ben i titan och andra metaller, säger Ali Ismail till Rapidus.

Insolidex ska även tillverka metallformer för gjutning av plastartiklar, exempelvis till mobiltelefoner, medicinsk utrustning, satelliter och till bilindustrin. Vd är Hani Makramella, som även är delägare i Birka Biostorage.

Det andra nybildade bolaget, Insanitec som också har sitt säte på Medicon Village, ska syssla med hygienteknik i sjukvård-, läkemedel-, och livsmedelsmiljöer.

–  Insanitec ska bilda ett team av experter som ska identifiera och analysera risker kring labbhygien, säger Ali Ismail, som är vd även för det bolaget. 

Emily Binks

Lundabaserade Birka Biostorage har dubblerat antalet kunder i år och bäddar för en etablering i Japan. Samtidigt startar grundaren Ali Ismail två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.