torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sigmakoncernen växer med 400 anställda

I skuggan av den infekterade konflikten med ÅF om tilläggsköpeskillingen i Epsilonaffären fortsätter Dan Olofsson att gasa på i Malmöbaserade konsultkoncernen Sigma. De senaste två åren har antalet anställda ökat med 400 personer per år. I Ukraina finns i dag mer än 500 anställda och nu undersöks förutsättningar för nyetableringar i flera länder.

dan_olofsson– Vi har växt organiskt med 500 miljoner kronor i omsättning två år i rad. De flesta bolag börjar dessutom visa svarta siffror, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Sigma Industry är 18 månader efter starten uppe i 350 anställda medan Sigma Civil snart passerar 100. Netto har de tio enskilda Sigmabolagen ökat med 400 anställda det senaste året. Även Sigma IT Consult har börjat rekrytera igen efter en omorganisation och mindre neddragning i våras.

Lars-Kry– Det har gått snabbt att dela upp verksamheten i två områden, managed och specialized services, och kunderna har svarat bra. Efter att vi tappade lite i Malmö i våras följer vi marknaden och ökar med ungefär tio procent. Dessutom har vi startat en starkt växande underkonsultverksamhet där vi levererar konsulter som inte är anställda, Sigma IT Consultings vd säger Lars Kry.

Sigma IT Consulting sysselsätter i dag cirka 800 egna anställda på ett 20-tal kontor i sju länder. Utöver dem finns en stor offshoreverksamhet, Sigma Software, i Ukraina. Sedan 2006, då Sigma köpte in sig i verksamheten, har den växt ordentligt från dåvarande 60 anställda.

– Vi lägger mycket av vår lågkostnadsleverans där nere och passerade 500 anställda för några månader sedan. Tillväxttakten ligger på 30 procent per år, säger Lars Kry och uppger att andra konkurrenskraftiga länder som kan bli aktuella för ytterligare offshore-verksamheter är Polen och Vietnam.

Totalt har Sigmakoncernen i dag runt 2.400 anställda, alltså 1.000 fler än 2013 när Dan Olofsson köpte ut bolaget från börsen.

– Vi lägger huvudenergin på att få bolagen i ordentlig storlek, men vi startar säkert något nytt också, säger Dan Olofsson.

I våras rapporterade Rapidus om konflikten mellan Dan Olofssons ägarbolag Danir och ÅF om storleken på tilläggsköpeskillingen efter ÅF:s köp av Epsilon 2012. Av den maximala tilläggsköpeskillingen på 1,1 miljarder, som stipulerades i affären, fick Danir i vintras ut 104 miljoner. Dan Olofsson räknar dock med att vara berättigad till ytterligare 791 miljoner kronor och parterna ska därför mötas i en skiljedomsnämnd.

Jennie Lorentsson

I skuggan av den infekterade konflikten med ÅF om tilläggsköpeskillingen i Epsilonaffären fortsätter Dan Olofsson att gasa på i Malmöbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.