I skuggan av den infekterade konflikten med ÅF om tilläggsköpeskillingen i Epsilonaffären fortsätter Dan Olofsson att gasa på i Malmöbaserade konsultkoncernen Sigma. De senaste två åren har antalet anställda ökat med 400 personer per år. I Ukraina finns i dag mer än 500 anställda och nu undersöks förutsättningar för nyetableringar i flera länder.
– Vi har växt organiskt med 500 miljoner kronor i omsättning två år i rad. De flesta bolag börjar dessutom visa svarta siffror, säger Dan Olofsson till Rapidus.
Sigma Industry är 18 månader efter starten uppe i 350 anställda medan Sigma Civil snart passerar 100. Netto har de tio enskilda Sigmabolagen ökat med 400 anställda det senaste året. Även Sigma IT Consult har börjat rekrytera igen efter en omorganisation och mindre neddragning i våras.
– Det har gått snabbt att dela upp verksamheten i två områden, managed och specialized services, och kunderna har svarat bra. Efter att vi tappade lite i Malmö i våras följer vi marknaden och ökar med ungefär tio procent. Dessutom har vi startat en starkt växande underkonsultverksamhet där vi levererar konsulter som inte är anställda, Sigma IT Consultings vd säger Lars Kry.
Sigma IT Consulting sysselsätter i dag cirka 800 egna anställda på ett 20-tal kontor i sju länder. Utöver dem finns en stor offshoreverksamhet, Sigma Software, i Ukraina. Sedan 2006, då Sigma köpte in sig i verksamheten, har den växt ordentligt från dåvarande 60 anställda.
– Vi lägger mycket av vår lågkostnadsleverans där nere och passerade 500 anställda för några månader sedan. Tillväxttakten ligger på 30 procent per år, säger Lars Kry och uppger att andra konkurrenskraftiga länder som kan bli aktuella för ytterligare offshore-verksamheter är Polen och Vietnam.
Totalt har Sigmakoncernen i dag runt 2.400 anställda, alltså 1.000 fler än 2013 när Dan Olofsson köpte ut bolaget från börsen.
– Vi lägger huvudenergin på att få bolagen i ordentlig storlek, men vi startar säkert något nytt också, säger Dan Olofsson.
I våras rapporterade Rapidus om konflikten mellan Dan Olofssons ägarbolag Danir och ÅF om storleken på tilläggsköpeskillingen efter ÅF:s köp av Epsilon 2012. Av den maximala tilläggsköpeskillingen på 1,1 miljarder, som stipulerades i affären, fick Danir i vintras ut 104 miljoner. Dan Olofsson räknar dock med att vara berättigad till ytterligare 791 miljoner kronor och parterna ska därför mötas i en skiljedomsnämnd.
Jennie Lorentsson