lördag 18 maj 2024

inloggad som

Immunovias listningsemission igång

I dag startar Lundabolaget Immunovia sin emission på 60 miljoner kronor, som ska ta företaget till First North. 50 miljoner kronor är redan garanterade. Samtidigt inleds ett samarbete med Liverpools universitet.

Immunovia har utvecklat ett blodprov som ska upptäcka cancer i bukspottkörteln tidigare än vad som är möjligt i dag. Tidigare i år skrev företaget att stort samarbetsavtal med amerikanska OHSU Knight Cancer Institute och nu påbörjas listningsemissionen på 60 miljoner kronor som ska leda väg till den amerikanska marknaden. 

En stor del av kapitaltillskottet är redan säkrat genom att ett antal nya och gamla investerare lovat att gå in med sammanlagt 50 miljoner kronor.

Mats Grahn– Pengarna går främst till uppbyggnaden av den kommersiella delen, med fokus på den amerikanska marknaden, säger vd Mats Grahn till Rapidus.

Målet med Immunovias blodprov är att undersöka personer med cancersjukdomen i släkten och personer som lider av inflammation i bukspottkörteln. Enligt prospektet är denna marknad värd 2,3 miljarder kronor i USA och Europa. Företaget räknar med att påbörja försäljningen under 2017.

I ett andra steg ska blodprovet användas för att testa  personer som är över 50 år och fått sin första diabetesdiagnos. 

En femtedel av pengarna ska användas för vidareutveckling av Immunovias produkter i pipeline, som test för prostatacancer, bröstcancer och den autoimmuna sjukdomen lupus.

Denna vecka skriver Immunovia även ett nytt samarbetsavtal med Liverpool University Hospital. Enligt Mats Grahn har de störst kunskap i Europa om ärftlig pankreascancer och avtalet ger Immunovia tillgång till en stor patientgrupp, vilket behövs för studier som kan övertyga de amerikanska försäkringsbolagen.

Emissionen stänger den 16 november.

Olof Peterson

I dag startar Lundabolaget Immunovia sin emission på 60 miljoner kronor, som ska ta företaget till First North. 50 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]