söndag 12 maj 2024

inloggad som

BibbInstruments närmar sig lansering av tumörborr

Den första kliniska studien är avklarad och Lundabaserade BibbInstruments biopsi-instrument är CE-märkt. Med färdiga produktionsmöjligheter i Tyskland planerar vd Charles Walther för kommersialisering om ett år, fram till dess vill han få ytterligare återkoppling på instrumentet.

BibbIntstrumentsMed instrumentets borr kan läkare ta djupare prover av cancertumörer, och därmed göra en mer fullständig bedömning. Instrumentet används i tre nystartade kliniska studier på Universitetssjukhuset i Lund. Två av studierna fokuserar på att få fram material från tumörer som ligger djupt och växer under slemhinnan eller i magsäckens olika lager. Den tredje ska förhoppningsvis få fram mer material från tumörer som är lättare att nå och se om instrumentet kan ge mer information om tumörers genetiska egenskaper, hur den växer och hur den kan behandlas. 

Genom underleverantörer i Japan, Tyskland och Sverige finns färdiga produktionsmöjligheter med kapacitet att tillverka 100 instrument på en beställning.

Charles Walther– Det kommande året kommer till stor del att handla om att verifiera instrumentet affärsmässigt. Den första tekniska och kliniska verifieringen är färdig. Behovet och efterfrågan tycks finnas där, men nu behöver vi mer erfarenhet av instrumentet, säger Charles Walther till Rapidus.

Han är majoritetsägare i bolaget som hittills finansierats med egna medel, stipendium från Sten K Johnsons stiftelse samt ett Vinnovaanslag på två miljoner kronor. BibbInstruments  har en anställd.

Emily Binks

Den första kliniska studien är avklarad och Lundabaserade BibbInstruments biopsi-instrument är CE-märkt. Med färdiga produktionsmöjligheter i Tyskland planerar vd Charles […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen