tisdag 16 april 2024

inloggad som

Flextrus gör tung investering i Lund

Industrikoncernen Flextrus i Lund, som tillverkar förpackningar för livsmedel och hälsovårdsprodukter, är efter ett några förlustår åter på grön kvist. Detta har fått ägarna att investera fyra miljoner euro i ny tryckpress och lamineringsteknik.

Nyinvesteringen minskar trycket på företagets befintliga maskinpark och ger den flexibilitet man behöver för att kunna ta order med kort varsel. I dagsläget går Flextrus stora tryckpress i Lund i fem skift, dygnet runt.

Maud_Rahm– Vi har ett stort behov av att kunna vara mer flexibla, speciellt på livsmedelssidan måste vi kunna vara snabba vid behov, säger vd Maud Rahm till Rapidus.

För livsmedelsindustrin tillverkar Flextrus förpackningar för bland annat smörgåspålägg och charkvaror, och där kan efterfrågan ändras i samband med ett väderomslag.

– Har det regnat hela sommaren och blir fint väder ska alla grilla – direkt. Då måste våra kunder kunna lita på att få barriärmaterial på kort tid från oss, säger Maud Rahm.

Den nya tryck- och lamineringsmaskinerna kan även tillverka förpackningar för sjuk- och hälsovård, exempelvis material för sterila kompresser och de korvliknande plasttuber som gips packas i.

– Det är kul för förpackningsindustrin att man satsar på Sverige och på en Lundafabrik som inte gått bra på många år. Nu återstår bara att göra plats för maskinerna som kommer den första veckan i januari, sedan har vi splirrans ny teknik som gör att vi kan svälja mer volym till samma produktionskostnad, säger Maud Rahm.

Flextrus är en del av ÅR Packaging, som i sin tur kontrolleras av Ahlström Capital och Accent Equity.

Lundafabriken sysselsätter drygt 200 personer, omsättningen 2014 landade på 716 miljoner och med ett svagt positivt resultat, efter att visat negativa siffror flera år i följd. Flextrusfabriken i Halmstad har ungefär 50 anställda och en omsättning på 150 miljoner. Dessutom har Flextrus en tredje fabrik i Storbritannien.

Totalt omsatte Flextrusgruppen 930 miljoner kronor förra året. Bland kunderna som använder Flextrus för att förpacka sina varor finns bland andra Mölnlycke, Dafgård, Zoegas, Arla, Tulip, Tine och Brynild.

Jennie Lorentsson

Industrikoncernen Flextrus i Lund, som tillverkar förpackningar för livsmedel och hälsovårdsprodukter, är efter ett några förlustår åter på grön kvist. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.