måndag 4 december 2023

inloggad som

Djurens Rätt blir ny storägare i Simris Alg

|  ,
|  

Omega 3-odlarna i Simris Alg tar in 26,5 miljoner i en nyemission och får en ny stor delägare i organisationen Djurens Rätt, som står för drygt tio procent av emissionen. Kapitalet finansierar utbyggnaden av Simris Algs produktionslokaler och ska leda bolaget mot börsintroduktionen.

I nyemissionen investerar både gamla och nya ägare, bland andra djurrätts- och djurskyddsorganisationen Djurens Rätt, som tror på företagets vegetabiliska utmanare till fiskleveroljan. Djurens rätt står för drygt tio procent av pengarna, uppger verksamhetschefen Benny Andersson för Rapidus.

– Vi har det mesta av våra pengar i räntebärande papper och liknande, det är nog första gången vi går in så här direkt i ett bolag som inte är börsnoterat. Men det är en produkt som ligger i linje med våra värderingar, och vi ser också att marknaden växer inte minst i USA och Kina, säger han.

Tidigare under året har Simris Alg tagit in sammanlagt 16 miljoner kronor och har i takt med att pengar kommit in jobbat med att utvidga sina lokaler i Hammenhög. Med nytt kapital i plånboken tar byggandet fart, samtidigt som bolaget har rörelsekapital för hela nästa år, uppger Simris Algs grundare och vd Fredrika Gullfot för Rapidus.

Fredrika GullfotPengarna tar oss så långt att vi får en anläggning av industriell skala, säger hon till Rapidus.

Simris Alg odlar mikroskopiska alger i stor skala, för att extrahera Omega 3 till kosttillskott. I mars sätts nya algodlingsmoduler i drift och i maj ska anläggningen på totalt 4.000 kvadratmeter vara helt färdig.

– Först och främst ska vi stärka produktionen av de existerande produkterna och fokusera på att få upp volymen på försäljningen. Vi har också börjat snegla på den internationella marknaden, så vi har ett spännande år framför oss, säger Gullfot.

Simris Alg har nu 142 ägare de har tidigare flaggat för börsnotering. I oktober registrerades bolaget som publikt och Fredrika Gullfot uppger att noteringen på First North ska ske till våren 2016.

– Men eftersom det inte är drivet av kapitalbehov kan vi planera och köra när det känns bra, säger hon.

Olof Peterson
Erik Olausson

Omega 3-odlarna i Simris Alg tar in 26,5 miljoner i en nyemission och får en ny stor delägare i organisationen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad