lördag 15 juni 2024

inloggad som

Lundaprofessor knoppar av bolag inom sårvård

Dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen, en av upphovsmännen till Dermagen och Ximmune i Lund, är igång med en ny satsning. Bolaget In2cure ska kommersialisera en substans för sårvård baserad på mångåriga forskning vid Lunds universitet.

In2cure bygger på den kroppsegna peptiden TCP-25, som visat sig kunna dämpa inflammationen efter operationer.

– I första hand satsar vi på en gel som man kan använda vid sårvård och lägga under kompresser. Brännskador är en annan tillämpning. Den prekliniska utvecklingen pågår nu och vi har fått fina resultat i djurförsök, säger Artur Schmidtchen till Rapidus.

Han står än så länge som ensam ägare till bolaget, som även finansierats med drygt en miljon kronor i Vinnova-medel. In2cure har nyligen flyttat in på Lund Life Science Incubator. Arbetet bedrivs på konsultbasis av bland andra Karin Larsson, med ett förflutet på Alligator Bioscience, och noterade Follicums vd Jan Alenfall.

Erik Olausson

Dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen, en av upphovsmännen till Dermagen och Ximmune i Lund, är igång med en ny satsning. Bolaget In2cure […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]