torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Öresundsförbindelserna pressar på för politisk kompromiss

Trots trafikrekord under sommaren är Øresundsbrokonsortiet och HH Ferries oroade över utvecklingen för Öresundssamarbetet, där den politiska kampen hårdnar.

De senaste veckorna har debattartiklarna och utspelen från regionens svenska och danska politiker avlöst varandra. Enligt det senaste budet ska Region Skåne ha kommit överens med de danska motparterna om formerna för att ombilda Öresundskomiteen till Greater Copenhagen & Skåne Committee. Men Lunds kommun och Malmö stad hotar istället med att helt ställa sig utanför organisationen.

Utvecklingen är bekymmersam, menar Henrik Rørbæk, chef för HH Ferries som driver färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör. I juli steg antalet bilar och bussar på färjorna med 4 respektive 12 procent jämfört med samma månad förra året.

– Men sommarvädret kan inte vara det enda som styr integrationen i regionen. Vi vill uppmana politikerna att snabbast möjligt fokusera på reellt regionalt samarbete och lägga ner den ofruktbara diskussionen om namngivning och ledning av samarbetet, säger Henrik Rørbæk till Rapidus.

Även Caroline Ullman-Hammer, vd för Øresundsbrokonsortiet, önskar sig ett snabbt avgörande.

Caroline-Ullman-Hammer– Ingen part i de diskussioner som pågår är ute efter att försämra samarbetet. Man strävar efter att förbättra det, att hitta bra och starka former för hur det ska se ut. Det är enormt viktigt att man tillsammans lyckas med det, säger hon till Rapidus.

Juli blev ett nytt månadsrekord för Öresundsbron, 803.900 bilar passerade.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots trafikrekord under sommaren är Øresundsbrokonsortiet och HH Ferries oroade över utvecklingen för Öresundssamarbetet, där den politiska kampen hårdnar. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.