torsdag 25 april 2024

inloggad som

Invent Medic tar in nytt kapital – och ny vd

Medicinteknikbolaget Invent Medic tar in fyra miljoner kronor i en nyemission och förstärker ledningen med ny vd och styrelseledamot. Bolaget ansöker även om att bli publikt, en förutsättning för att kunna noteras.

Invent Medic utvecklar ett hjälpmedel för kvinnor som lider av urininkontinens. Idén kommer från den kirurgiska metoden för att behandla inkontinens, men instället för kirurgi används en silikonplugg som förs upp i slidan och ger tillfälligt stöd åt urinröret, exempelvis vid träning. Grundare och uppfinnare är Lars-Olov Henriksson och Jan Clarén.

Karin Bryder, delägare i Avena Partners, tidigare vd på ProNoxis och patentansvarig på Alligator Bioscience, har rekryterats som ny vd. Hon går tillsammans med en handfull andra investerare in med fyra miljoner kronor i bolaget, samtidigt som en ansökan om att göra bolaget publikt har skickats in till Bolagsverket.

Är ni på väg mot en notering?

karin_bryder– De detaljerna kommer inom kort, men jag kan inte gå in på nu hur planeringen ser ut just nu. Jag har precis klivit in i bolaget och försöker se vad som ska hända nu, säger Karin Bryder till Rapidus.

En notering på Aktietorget eller någon av de större handelsplatserna har de senaste åren blivit ett allt populärare sätt att hitta finansiering för regionens life science-bolag. Rapidus har tidigare rapporterat om Alligator Bioscience, som siktar på en notering under våren, och Immunovia, som i slutet av oktober skickar ut prospekt för en listningemission på 60 miljoner kronor inför notering på First North.

Invent Medics produkt befinner sig i dagsläget på prototypnivå, men ett proof of concept är på plats. Nu arbetar ledningen med att uppfylla de regulatoriska kraven och med att spika materialval för produkten. Målet är att sätta den på marknaden 2017.

– På sikt vill vi komplettera med fler produkter inom kvinnlig hälsa och vi för diskussioner med flera intressanta parter, men vi ligger fortfarande i startgroparna och måste fokusera på vår första produkt, säger Karin Bryder.

Förutom rekryteringen av Karin Bryder går Lars Wilander in i styrelsen och gör en mindre investering i bolaget. Wilander har tidigare arbetat som enhetschef för läkemedel på Region Skåne och som inköpschef på kemiföretaget Feralco.

Ordförande för Invent Medic är Lars Persson, till vardags chef för Almi Invest Syd.

Jennie Lorentsson

Medicinteknikbolaget Invent Medic tar in fyra miljoner kronor i en nyemission och förstärker ledningen med ny vd och styrelseledamot. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.