onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Invent Medic tar in nytt kapital – och ny vd

Medicinteknikbolaget Invent Medic tar in fyra miljoner kronor i en nyemission och förstärker ledningen med ny vd och styrelseledamot. Bolaget ansöker även om att bli publikt, en förutsättning för att kunna noteras.

Invent Medic utvecklar ett hjälpmedel för kvinnor som lider av urininkontinens. Idén kommer från den kirurgiska metoden för att behandla inkontinens, men instället för kirurgi används en silikonplugg som förs upp i slidan och ger tillfälligt stöd åt urinröret, exempelvis vid träning. Grundare och uppfinnare är Lars-Olov Henriksson och Jan Clarén.

Karin Bryder, delägare i Avena Partners, tidigare vd på ProNoxis och patentansvarig på Alligator Bioscience, har rekryterats som ny vd. Hon går tillsammans med en handfull andra investerare in med fyra miljoner kronor i bolaget, samtidigt som en ansökan om att göra bolaget publikt har skickats in till Bolagsverket.

Är ni på väg mot en notering?

karin_bryder– De detaljerna kommer inom kort, men jag kan inte gå in på nu hur planeringen ser ut just nu. Jag har precis klivit in i bolaget och försöker se vad som ska hända nu, säger Karin Bryder till Rapidus.

En notering på Aktietorget eller någon av de större handelsplatserna har de senaste åren blivit ett allt populärare sätt att hitta finansiering för regionens life science-bolag. Rapidus har tidigare rapporterat om Alligator Bioscience, som siktar på en notering under våren, och Immunovia, som i slutet av oktober skickar ut prospekt för en listningemission på 60 miljoner kronor inför notering på First North.

Invent Medics produkt befinner sig i dagsläget på prototypnivå, men ett proof of concept är på plats. Nu arbetar ledningen med att uppfylla de regulatoriska kraven och med att spika materialval för produkten. Målet är att sätta den på marknaden 2017.

– På sikt vill vi komplettera med fler produkter inom kvinnlig hälsa och vi för diskussioner med flera intressanta parter, men vi ligger fortfarande i startgroparna och måste fokusera på vår första produkt, säger Karin Bryder.

Förutom rekryteringen av Karin Bryder går Lars Wilander in i styrelsen och gör en mindre investering i bolaget. Wilander har tidigare arbetat som enhetschef för läkemedel på Region Skåne och som inköpschef på kemiföretaget Feralco.

Ordförande för Invent Medic är Lars Persson, till vardags chef för Almi Invest Syd.

Jennie Lorentsson

Medicinteknikbolaget Invent Medic tar in fyra miljoner kronor i en nyemission och förstärker ledningen med ny vd och styrelseledamot. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Miljonregn över skånska startups

    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Immunovia studsar upp

    Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.