onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Region Skåne bildar bolag för genterapi

I morgon väntas regionstyrelsen klubba bildandet av ett nytt bolag tillsammans med privatägda BrainGene. Syftet är att med hjälp av donationer bygga upp ett center för genterapeutisk forskning i Lund.

Förslaget innebär att ett nytt bolag bildas, Genovation Care, ägt till 28 procent av regionen och 72 procent av BrainGene. Syftet är att söka pengar och bygga upp infrastruktur för forskning och kliniska försök inom genterapi, och så småningom även behandling av patienter.

Genterapi innebär att man behandlar sjuka patienter genom att överföra friska gener till cellerna. Bakom BrainGene står Deniz Kirik, professor i neurovetenskap, som forskar på genterapeutiska behandlingar mot neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons och Huntingtons.

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna erbjuda spetskopmetens inom vården. Forskning i detta området kan leda till banbrytande terapiformer och om vi kan knyta detta till oss kan det komma patienterna i Skåne till gagn, säger Märta Stenevi (MP) vice ordförande för regionstyrelsen.

Enligt regionens beslutsförslag för Deniz Kirik samtal med företag och stiftelser som vill donera medel till forskning och utveckling och till nödvändig infrastruktur. Men det framgår inte vilka företag och stiftelser som avses och inte heller vilka summor de handlar om.

– Jag vet inte mer än vad som står i skrivelsen. Vi har inte haft gruppmöte än. Mycket talar för att vi är positiva. Men vi kommer ha en del frågor som vad det är för donationer och varför vi ska äga just 28 procent, säger Carl Johan Sonesson (M), andre vice ordförande för regionstyrelsen.

Märta Stenevi uppger dock att hon känner till donatorerna.

– Ja jag vet, men kan inte svara på det. Det rör sig om en mycket stor och intressant donation, säger hon.

Redan förra året var det aktuellt att starta gemensamt bolag mellan Region Skåne och BrainGene, då Emiren av Qatar väntades donera en stor summa pengar till Deniz Kiriks forskning. Men då blev donationen aldrig av.

Rapidus har sökt Deniz Kirik och regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) för kommentarer. BrainGenes styrelseledamot Michael Wiegert och regionens forskningschef Hannie Lundgren har avböjt att kommentera planerna innan beslutet. Bolagsbildningen måste godkännas av regionfullmäktige.

Olof Peterson

I morgon väntas regionstyrelsen klubba bildandet av ett nytt bolag tillsammans med privatägda BrainGene. Syftet är att med hjälp av donationer bygga upp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad