fredag 24 maj 2024

inloggad som

Avgörandet om Greater Copenhagen skjuts fram

|  ,

Förhandlingarna om Skånes deltagande i Greater Copenhagen har kört fast. Det extrainsatta mötet där framtiden för Öresundskomiteen skulle avgöras ställs nu in i väntan på att de skånska och danska politikerna ska kunna komma överens.

I början på veckan passerade den deadline som satts för förhandlingarna om Greater Copenhagen & Skåne Committee – som är tänkt att ersätta Öresundskomiteen till årsskiftet – utan något färdigt resultat. Istället har det extrainsatta möte som skulle hållits den 19 oktober ställts in.

De hårda förhandlingarna sker bakom stängda dörrar men enligt upplysningar till Rapidus består oenigheten bland annat i att skånska politiker vill ha klara framtidsplaner för Interreg-sekretariatet och den danska delen av ØresundDirekt.

Nästa gång de svenska och danska politikerna i Öresundskomiteen träffas blir vid det ordinarie mötet i början på november. För att fusionera Öresundskomiteen med Greater Copenhagen till Greater Copenhagen & Skåne Committee krävs beslut med tre fjärdedels majoritet på två möten i sekvens. Ett extrainsatt möte väntar därför i december.

Mitt i alla dramatik om framtiden offentliggjorde Öresundskomiteen i går en analys om att arbetspendlingen över Öresund skulle stiga med 350 procent om alla gränshinder mellan Skåne och Själland eliminerades.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Förhandlingarna om Skånes deltagande i Greater Copenhagen har kört fast. Det extrainsatta mötet där framtiden för Öresundskomiteen skulle avgöras ställs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.