torsdag 25 april 2024

inloggad som

Interreg-sekretariat blir bricka i spelet om Greater Copenhagen

Interreg-sekretariatet och ÖresundDirekt København har dragits in i maktkampen om Greater Copenhagen som just nu förs mellan svenska och danska politiker.

Öresundskomiteen leder i dag ÖresundDirekt København och är värdorganisation för Interreg-sekretarietat, som administrerar närmare 130 miljoner euro i EU-medel för utvecklingsprojekt med svenska, danska och norska aktörer. Vad som ska hända med sekretariaten framöver är ännu inte klart, enligt Rapidus källor utgör de förhandlingsbrickor i de danska politikernas strävan att få med skånska kommuner och Region Skåne i Greater Copenhagen.

Förhandlingarna förs av Sophie Hæstorp-Andersen från Region Hovedstaden, Henrik Fritzon från Region Skåne, Steen Christiansen från KKR Hovedstaden samt Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad. Enligt Rapidus uppgifter möts de fyra denna vecka, men locket har lagts på om processen efter det resultatlösa mötet i Malmö i slutet av september.

En ny deadline är satt till 5 oktober och ett slutgiltigt beslut om att lägga ner Öresundskomiteen kan komma 19 oktober. Få vill uttala sig om förloppet, men Jens Stenbæk, ordförande i Region Sjælland och styrelseledamot i Öresundskomiteen, nämner själv att sekretariaten står på spel.

Jens Stenb‘k– Interreg-sekretariatet och ÖresundDirekt København kan liksom andra sekretariat leva vidare i annan regi, exempelvis i Greater Copenhagen. Vi har också självständiga sekretariat för Interreg med Baltikum och ett för Fehmarn-förbindelsen, säger han till Rapidus.

Jens Stenbeck är mer kategoriskt än andra danska politiker hittills varit och understryker att man inte ska räkna med Region Sjælland framöver i Öresundskomiteen.

– Vi har redan klubbat en budget där det inte finns utrymme till något tillskott åt Öresundskomiteen. Liksom övriga kommuner och regioner på den danska sidan satsar vi framöver på Greater Copenhagen, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Interreg-sekretariatet och ÖresundDirekt København har dragits in i maktkampen om Greater Copenhagen som just nu förs mellan svenska och danska politiker. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.