lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kaos i relationerna över sundet – men resultatet kommer avgöra

Keld_broksoKort sagt: Öresundskomiteens troliga upplösning lär inte bli någon överraskning för den som följt årets allt mer upptrissade debatt. Det tråkiga är att skåningarna ännu inte ser någon möjlighet att gå med i Greater Copenhagen. Men kanske är inte allt så svart som det verkar. Integrationen över sundet kommer ske där det lönar sig – så som det redan fungerar i näringslivet.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Måhända har det känts lite tjatigt att Rapidus upprepade gånger under våren skrivit om arbetet med att knyta samman Öresundsregionen under det nya namnet Greater Copenhagen. Men att frågan är principiellt intressant har blivit allt tydligare och i går kulminerade uppståndelsen i en antiklimax, då de svenska och danska politikerna sköt fram beslutet att lägga ner Öresundskomiteen. Ett avgörande ska istället komma 5 oktober.

Gårdagens möte var fortsättningen på en lång dödskamp och de danska kommunerna och regionerna på Själland fortsätter därmed sitt solorace mot Greater Copenhagen. Och även om Greater Copenhagen & Skåne Committee till slut faller på plats kommer verksamheten vara klart reducerad jämfört med Öresundskomiteens.

Men mitt i allt det mörka finns det själ för optimism. Ryktena om Öresundssamarbetets död är starkt överdrivna. Listan på punkter som pekar på mer – men annorlunda – samarbete över sundet kan göras lång:

  • För första gången står vi med ett starkt samarbete som omfattar hela Själland. Samtliga kommuner och de två regionerna backar upp Greater Copenhagen. Någon sådan uppbackning har det aldrig varit kring Öresundssamarbetet.
  • Dörren står fortfarande öppen för Skåne. Det är möjligt att de skånska aktörerna går med kommun för kommun istället för alla i en klump. Ett skäl till detta är att mediebevakningen gjort att det gått prestige i frågor som budget och ordförandeskap.
  • Till skillnad mot Öresundskomiteens fokus på gränshinder ska Greater Copenhagen i stor utsträckning inriktas på att få hit företag, arbetsplatser och kvalificerad arbetskraft. Blir det framgångsrikt kommer Skåne få svårt att stå utanför.
  • Den ökning av trafiken på Öresundsbron som kunde skönjas under 2014 har fortsatt i år.
  • ESS-projektet och det stukade Medicon Valley Alliances omstart med fokus på regionalt närverkande inom life science-branshen.
  • Samarbetet mellan Malmö och Köpenhamn, inte minst kring Öresundsmetron. Städerna har också det gemensamma hamnbolaget Copenhagen Malmö Port som i en strategi framlagd förra året titulerad “Copenhagen-Malmö 2025” pekade ut 16 initiativ till samarbete.
  • Man ska inte heller överskatta betydelsen av att Öresundskomiteen skrotas. Organisationen har de senaste åren saknat politiska visioner och pressats av oenighet om framtida fasta förbindelser. Politikerna är själva skyldiga till det svaga mandatet – segrarna i form av en handfull lyfta gränshinder och lyckade ansökningar av EU:s Interreg-medel var helt enkelt för få. Frustrationen som lett fram till Greater Copenhagen har puttrat i flera år och det är därför bara sunt att tavlan rensas.
  • Och så en mer abstrakt aspekt som inte ska underskattas: de mentala barriärerna över sundet är i stort sett borta inom näringslivet, helt oberoende av politikernas åtgärder. Om detta vittnar inte bara tusentals artiklar i Rapidus arkiv från de senaste 16 åren utan även den flock av danska småbolag som sökt sig till aktielistor i Sverige.

Utvecklingen visar att integrationen över sundet växer nerifrån, på gräsrotsnivån bland företagen, snarare än i det politiska toppskikt som just nu präglas av kaos. Vi integreras där det betalar sig, helt enkelt. På samma sätt borde resultatet på sista raden, snarare än känslorna, styra Skånes förhållande till Greater Copenhagen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Öresundskomiteens troliga upplösning lär inte bli någon överraskning för den som följt årets allt mer upptrissade debatt. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.